Ovih dana svi se gostimo s jagodama, no primijetili smo da su u dućane i na tržnice stigle i prve ovogodišnje trešnje. Još naravno nisu onako tamno crvene, jako zrele, no i ovakve svijetlo crvene i pomalo kiselkaste odlične su za pripremu najfinijih prhkih pita – pa vam zato donosimo i recept.
S obzirom na to da ne poznajemo puno ljudi koji ne vole kombinaciju tijesta koje se topi u ustima, bogatog, kremastog nadjeva od voća i dodatka u obliku šlaga ili kuglice sladoleda od vanilije, ovo je odličan kasno proljetni recept koji vam svakako preporučujemo da isprobate.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Pita od trešanja
Sastojci:
Za tijesto:
- 280 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- ½ žličice praška za pecivo
- 140 g maslaca
- 3 žlice šećera
- 1 žumanjak
- 1 žlica kiselog vrhnja
Za nadjev:
- 600 g očišćenih trešanja
- 150 g šećera
- 1 žlica limunova soka
- ¼ žličice cimeta u prahu
- ¼ žličice muškatnog oraščića u prahu
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice škrobnog brašna
Za premazivanje tijesta:
- 1 razmućeni bjelanjak
- 1 žlica mlijeka
Postupak pripreme:
- Brašnu dodajte sol, prašak za pecivo, šećer, hladan maslac narezan na listiće, žumanjak, kiselo vrhnje pa dobro izmiješajte električnom miješalicom. Dodajte hladne vode, po potrebi, da dobijete glatko tijesto.
- Podijelite ga u dva dijela, jedan dio 2/3 i drugi dio 1/3 tijesta, pa ih umotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 1 sat. Zatim veće tijesto razvaljajte na veličinu da može prekriti i rubove posude za pitu (promjeran24 cm). Stavite ga u posudu i premažite bjelanjkom. Drugo, manje, tijesto razvaljajte na veličinu posude i izrežite na trakice.
- U posudu stavite trešnje pa im dodajte šećer, limunov sok, cimet, muškatni oraščić, vanilin šećer, škrobno brašno i promiješajte.
- Dobiveni nadjev rasporedite preko tijesta te po njemu složite drugo tijesto (trakice) u obliku rešetke. Rubove pritisnite vilicom, premažite ga mlijekom i pecite oko 35 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C. Pečenu pitu ostavite da se hladi 2 sata, a zatim poslužite.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.