Panna cotta je tradicionalni talijanski desert od slatkog vrhnja, a koji je posebno omiljena poslastica tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Brza i laka priprema, osvježavajući, lagani okusi te kremasta tekstura čine ovaj desert uvijek dobrom opcijom koja će zadovoljiti većinu, a sada smo pronašli i recept Jamieja Olivera za zdraviju verziju panna cotte s grčkim jogurtom.
Naime, panna cotte su inače zbog slatkog vrhnja dosta masne, a ova od ‘golog kuhara’ je laganija i manje kalorična s obzirom na to da je rađena na bazi od grčkog jogurta. Recept vas čeka u nastavku.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Panna cotta s grčkim jogurtom
Sastojci:
- 1 želatina u listićima
- 200 ml mlijeka
- 0,50 žličica paste od vanilije
- 200 g jogurta
- 200 g rabarbare
- 300 g jagoda
- 2 žlice meda
Postupak pripreme:
- Listić želatine namočite u hladnoj vodi na 10 minuta, odnosno dok ne omekša. Ulijte mlijeko u malu posudu, dodajte pastu od vanilije i zagrijavajte na srednjoj vatri dok ne počne ključati. Maknite s vatre.
- Umiješajte jogurt, ulijte smjesu u 4 staklenke za serviranje. Poklopite i stavite u hladnjak na minimalno 4 sata, da se dobro stisne.
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Nasjeckajte rabarbaru na komade duljine oko 5 cm i rasporedite ih po plehu. Prelijte medom te dodajte i pola količine jagoda, dobro zgnječenih. Pecite 30 minuta, odnosno dok rabarbara ne omekša i postane sočna, ali i dalje drži oblik. Stavite sa strane do posluživanja.
- Ostatak jagoda nasjeckajte na manje komade.
- Svaku panna cottu izvrnite na tanjurić, poslužite s pečenom rabarbarom i jagodama. Prelijte s još malo meda. Jagode i rabarbaru možete zamijeniti bilo kojim sezonskim šumskim voćem, ali i šljivama, marelicama, breskvama – s kojom god kombinacijom okusa koja vam padne na pamet.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.