Smokve su jedno od onog voća koje nas uvijek iznova oduševi – meke, slatke, pune okusa, a tako zdrave, smokve su prava voćna esencija ljeta te ih ove godine želimo konzumirati na što više različitih načina. Bilo da imate svoje drvo smokava ili da ih nabavljate na tržnicama u suhom ili svježem obliku, smokve se ovog kasnog ljeta trebaju naći na vašem stolu, a kako bismo vas na to potakli, pronašli smo odličan osvježavajući desert koji ih uključuje!
Naime, radi se o kremastoj desertnoj senzaciji prema receptu poznate food blogerice Kristine Štrige koja stoji iza Instagram profila @cellulite_factory. Neki dan je podijelila recept za kremu od mascarponea sa smokvama, a mi smo se odmah bacilli na pripremu. Isto savjetujemo i vama.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Mascarpone krema sa smokvama
Sastojci:
- 120 g suhih smokava (može i svježe, samo ih kraće kuhajte, oko 10 min)
- 30 g smeđeg šećera
- 240 ml prosecca
- Korica naranče
- Štapić cimeta
- 250 g mascarpone sira
- 70 g grčkog jogurta
- 250 ml vrhnja za šlag
- 1/2 mahune vanilije
- 1 žlica soka limuna
- 90 g šećera u prahu
Postupak pripreme:
- Smokvama skinite potiljku i narežite ih na kockice. U lonac dodajte prosecco, smeđi šećer, 100 ml vode, koricu naranče i cimet. Zagrijte do vrenja i dodajte smokve. Kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta. Kad su smokve omekšale i umak se zgusnuo maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
- Za kremu u zdjeli izmiksajte mascarpone, grčki jogurt, mahunu vanilije, sok limuna i šećer. U drugoj zdjeli izmiksajte vrhnje u mekani šlag.
- Sjedinite šlag i mascarpone kremu špatulom te rasporedite u čaše za serviranje. U svaku dodajte preljev od smokva te stavite u hladnjak na par sati. Prije posluživanja ostavite 5 minuta na sobnoj temperaturi.