Kad se baklava sljubi s cheesecakeom mi ne možemo ostati ravnodušni

Najbolje od dva svijeta.

S obzirom na to da je jesen doba kišnih vikenda, imamo više vremena za provoditi u udobnosti doma, pod toplim dekicama i baveći se hobijima koje malo zapustimo tijekom ljeta. Tako nam se za vrijeme vrućina baš i nije dalo stajati u kuhinji i peći kolače, ali sada smo opet u slastičarkom raspoloženju te smo spremni isprobavati nove recepte.

Dakle, ako sljedećih dana imate viška vremena te se želite opustiti uz mirise pečenih kolača, svakako isprobajte napraviti deliciju nad delicijama – baklava cheesecake. Kremasta smjesa od sira, slatki sirup te hrskave kore baklava u ovom desertu apsolutno oduševljavaju. Priprema nije najbrža ni najjednostavnija, ali je ovo kolač vrijedan svakog truda pa vam donosimo recept u nastavku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Professionalchefs (@professionalchefs)

Baklava cheesecake

Sastojci:

Za cheesecake kremu:

  • 400 g mascarponea
  • 200 g krem sira
  • 200 g šećera
  • 2 jaja
  • 100 g grčkog jogurta
  • 50 g brašna
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Sastojci za koricu od baklava:

  • 15 komada kora za baklavu
  • 100 g lješnjaka
  • 30 g pistacija
  • 60 g maslaca

Sastojci za sirup:

  • 118 g vode
  • 50 g šećera
  • 70 g meda
  • 0,50 žličice ekstrakta vanilije

Postupak pripreme:

  • Pripremite kremu tako što ćete zamiješati mikserom jaja, šećer i brašno. Dodajte kremasti sir, sirni namaz, grčki jogurt i ekstrakt vanilije te sve izmiksajte tek toliko da se svi sastojci sjedine.
  • Najprije dobro premažite dno okruglog kalupa za tortu maslacem. Posudu zatim prekrijte s 2 lista tijesta za baklavu ili onog za savijače tako da oblože dno i stranice. Premažite ih maslacem pa posipajte krupno nasjeckanim lješnjacima i pistacijama. Dodajte još 2 lista tijesta tako da pokriju nepokrivene dijelove posude, ponovo premažite maslacem i zatim dodajte orašaste plodove. Postupak ponovite dok ne dođete do zadnjih kora koje je potrebno samo staviti, ne premazivati.
  • Zatim na tako obložen kalup prelijte smjesu za cheesecake, a višak kora koje vise preko ruba kalupa odrežite škarama ili nožem. Možete ih po volji i presaviti preko smjese za cheesecake.
  • Stavite kolač peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, oko 40 minuta ili dok kore i smjesa ne poprime zlaćanu boju.
  • Dok se kolač peče, pripremite sirup tako što ćete zakuhati sve sastojke u loncu dok ne dobijete gustu smjesu. Kada je torta pečena, izvadite ju iz pećnice i dok je još vruća prelijte sirupom.
  • Ostavite kolač u kalupu da se ohladi barem 2 sata u hladnjaku te poslužite.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Milena (@my.mili.cake)

GastroReceptiKad se baklava sljubi s cheesecakeom mi ne možemo ostati ravnodušni

Facebook

99,687FanovaLajkaj