Zašto je upravo sada pravi trenutak da jahanje izaberete kao svoj novi hobi?

Jahanje nije samo sport, već nevjerojatan spoj slobode i povezanosti s prirodom. Prepustite se ovom iskustvu koje čisti um, jača tijelo i pruža neponovljiv osjećaj harmonije s jednom od najveličanstvenijih životinja.

Često nam bavljenje novim sportom ili izbor novog hobija stvara određenu vrstu pritiska; nismo sigurni što bismo izabrali, kako krenuti s istraživanjem, opterećuju nas misli je li za neke stvari kasno ili možemo li ih uopće savladati? Ili još gore, hobi biramo prema činjenici hoće li ga kasnije u životu biti moguće monetizirati… Sve su to zamke svijeta u kojem trenutno živimo i u kojem, čini se, najteže je izabrati slobodu. A i vratiti se onoj dječjoj zaigranosti u kojoj su nam sve opcije otvorene, a nebo ne da nije granica, nego odskočna daska.

Upravo da vas u ovoj hladnoj sezoni koja za mnoge predstavlja novi početak potaknemo da proširite vidike i iznenadite sami sebe, pričat ćemo o jahanju kao sportskoj aktivnosti koja ima tu moć da vas dubinski promijeni, očisti um i stvori posebnu vrstu veze s impozantnim životinjama – konjima.

Više o jahanju odlučili smo saznati od Marije Čamber, lifestyle i modne influencerice, kojoj jahanje predstavlja jako bitan segment života, na emotivnoj i fizičkoj razini. S Marijom smo proveli jedan dan na predivnom imanju Konjičkog kluba ‘Grabarije-Knin’ za terapijsko i rekreacijsko jahanje.

Na ovom kratkom i inspirativnom izletu društvo su nam pravili novi  Huawei pametni satovi iz serije Watch GT 5 i GT 5 Pro serije, koji su se pokazali kao odličan funkcionalan, ali i modni dodatak. Pametni satovi serije Huawei Watch GT 5, u sklopu praćenja aktivnosti, nude više od 100 sportskih načina rada; sve od trčanja, bicikliranja, ali i golfa, ronjenja na dah pa do aktivnosti kao što je primjerice skakanje padobranom ili pak jahanje gdje smo ga mi odlučili testirati.

Uz pitanja o jahanju, Mariju smo zamolili da stilizira nove satove koji su kompatibilni s Android i iOS pametnim telefonima, u dva outfita koji odišu trenutno jako popularnom old money estetikom. Pametni satovi Watch GT 5 i Watch GT 5 Pro dostupni su u nekoliko različitih verzija, a osim što se razlikuju po izboru materijala, boji kućišta i remenu, nude široke mogućnosti personalizacije.

I da – izgledaju odlično u formalnim, sportskim i dnevnim prilikama.

Sloboda koju morate iskusiti

Marija nam je otkrila da bira sportove u kojima nema dojam da vježba; bilo da je riječ o pilatesu na reformeru, šetnjama po Marjanu s njenom preslatkom kujicom Mimi ili jahanju koje joj pomaže da u potpunosti isprazni um.

“Iako se na prvi pogled može činiti da konj obavlja većinu fizičkog rada, jahač koristi mnogo mišića i kontrolira svoje tijelo kako bi održao ravnotežu i upravljao konjem. Jahanje je odličan način za jačanje tijela, posebno corea, nogu i ruku, a sve to dolazi prirodno kroz sklad pokreta jer jahači stalno moraju prilagođavati tijelo kako bi pratili kretnje konja“, pojasnila nam je Marija.

Marija u ovom looku nosi Huawei Watch GT 5 Pro s podesivim keramičkim remenom koji savršeno dokazuje da moda i tehnologija mogu funkcionirati zajedno. Zašto je ovaj sat idealan za bilo koji outdoor sport, a pogotovo jahanje? Zato što zaista bezbrižno možete istraživati prirodu zahvaljujući “Route back” opciji. U bilo kojem trenutku tijekom jahanja ili nakon što stignete na odredište, možete koristiti značajku “Route back” kako biste se vratili na mjesto s kojeg ste krenuli ili na bilo koje mjesto kroz koje ste prošli.

Osim toga, na raspolaganju je i pregršt opcija digitalnog brojčanika pa promjenom lica sata možete u potpunosti izraziti svoju individualnost, stil i raspoloženje. Uz vrhunsku izradu i profinjene detalje koji stvaraju high-end izgled, korišteni su izrazito otporni materijali poput titanija za kućište i safirnog stakla za zaštitu zaslona – sve to garantira da će ovaj sat biti besprijekoran godinama.

Kako započeti s jahanjem?

“Moj prvi susret s konjima dogodio se još u osnovnoj školi, i već tada sam osjetila nevjerojatnu povezanost s njima. Oduvijek volim životinje, ali konji su u meni izazvali posebno divljenje i poštovanje. Znala sam da želim biti bliže njima i naučiti jahati pa sam se uključila kao volonterka u Konjički klub ‘Grabarije-Knin’. Kroz taj rad dobila sam priliku ne samo da pomažem, već i da učim jahati. Zbog toga mi je posebno drago što smo ovu kampanju snimali upravo tamo, osjećam kao da je to onaj full circle moment’’.

Iako može izgledati izazovno započeti s jahanjem ili kod mnogih postoji određena vrsta straha, Marija nas uvjerava da u ovom slučaju vrijedi zakoračiti izvan zone komfora.

“Moj savjet svima koji razmišljaju o jahanju jest da prvo pronađu klub u kojem se osjećaju ugodno i gdje mogu napredovati svojim tempom, uz stručnu podršku. Kod mene je učenje jahanja krenulo ležerno jer je fokus mog angažmana u Udruzi Grabarije bio na humanitarnom radu i terapijskom jahanju, pa smo mi volonteri jahali kad bismo imali priliku i kada bismo uhvatili starije jahače da nam pomognu pri tome. Rad u takvom okruženju, gdje je terapijsko jahanje naglasak, može pomoći da se opustiš i stekneš povjerenje u konje i instruktore.

Također, kad si mlađi, strah često nije toliko prisutan, ali i ako ga osjećaš, važno je započeti polako i postepeno izgrađivati sigurnost. I da, ne treba ti posebna oprema na početku, samo udobna odjeća i odgovarajuća obuća.“

Marija u drugom looku nosi muški Huawei Watch GT 5 od nehrđajućeg čelika koji dokazuje da ga bez problema mogu nositi i žene koje vole maskulinu estetiku koja je posljednjih nekoliko sezona u trendu. Ovi pametni satovi prate zdravlje na profesionalnoj razini, koja obuhvaća ne samo fizički aspekt, već i holistički pristup zdravlju.

Spomenuta serija satova opremljena je novim HUAWEI TruSense sustavom, naprednom tehnologijom za praćenje zdravlja i fitnessa. Uz poboljšane senzore i algoritme, rezultati su brži, precizniji i sveobuhvatniji; sustav poboljšava mjerenje otkucaja srca, zasićenosti krvi kisikom i disanja, pružajući detaljnije podatke tijekom raznih aktivnosti i u različitim uvjetima.

Jeste li spremni iskusiti nešto novo?

Jahanje nije samo sport ili hobi; to je iskustvo koje nas vraća onim dubokim, iskonskim osjećajima slobode i povezanosti s prirodom. U svijetu koji često previše traži od nas, trenutak kada se prepustimo ritmu konja, zaboravljamo na brige i usklađujemo se s njegovim pokretima postaje više od tjelesne aktivnosti – to je oblik meditacije, bijeg od svega i prilika da se ponovno povežemo s jednostavnošću postojanja.

Nadamo se da smo vas inspirirali na prvi korak prema novom iskustvu.

Kreativno vodstvo: Marija Čamber

Fotografija: Prosper Filipović

Lokacija: Konjički klub ‘Grabarije-Knin’

Sadržaj nastao u suradnji s Huawei Hrvatska

ModaTrendoviZašto je upravo sada pravi trenutak da jahanje izaberete kao svoj novi...

Facebook

99,687FanovaLajkaj