Juhe su nam omiljena jesenska hrana – mogu biti obrok same za sebe, ali i predjelo ili pak ukusan comfort food uvečer, dok gledamo TV. Kremaste, bogatog okusa i hranjive, jednostavan su način kako da si zagrijemo i dušu i tijelo te pritom još i unesemo zdrave namirnice, poput povrća ili orašastih plodova, u organizam.
Iako su u jesen neosporno najpopularnije opcije krem juha koje pripremamo juha od buče iliti bundeve i juha od vrganja, mi vam donosimo recept za juhu od kestena – jer je jednako ukusna, a lako se priprema. Plus, glavni sastojak možete pronaći krenete li u šetnju šumama, s obzirom na to da je tlo trenutno puno kestena spremnih da se skuhaju u najfinije delicije.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Juha od kestena
Sastojci:
- 400 g pečenih i oljuštenih kestena
- 1600 ml povrtnog temeljca
- 4 žlice maslinovog ulja
- malo naribanog muškatnog oraščića
- 2 manja poriluka
- 4 stapke celera
- sol i papar
- punomasno vrhnje za serviranje
- manja šaka sjeckanog peršina za serviranje
Postupak pripreme:
- Najprije ispecite kestene. Pecite ih na vatri ili u pećnici, svejedno, bitno je da prvo na svakom kestenu zarežete maleni križić nožem. Zatim kestene stavite u lonac s vodom i pustite da voda proključa. Zatim kestene ocijedite te prebacite u posudu za pečenje. Stavite kestene peći u pećnici na 220 stupnjeva, 20 do 25 minuta.
- Kada su kesteni pečeni, izvadite ih i zamotajte u krupu da odstoje i odmore nekoliko minuta. Dok kesteni odmaraju, vi prodinstajte na maslinovom ulju nasjeckani poriluk i celer. Dodajte zatim grubo nasjeckane kestene, pržite ih minutu te onda dodajte temeljac, muškatni oraščić, sol i papar. Dovedite tekućinu do vrenja, onda smanjite vatru i kuhajte još pola sata.
- Pustite da se zatim juha malo ohladi, a onda ju štapnim mikserom blendajte kako biste dobili divnu kremastu teksturu. Juhu poslužite uz žlicu kiselog vrhnja i malo nasjeckanog peršina i kestena. U slast!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.