Sezona je gljiva: Napravite krem juhu od vrganja u kruhu!

Toliko dobra da bismo ju jeli baš svaki dan.

Ako tražite način da si uljepšate čak i najhladniji i najmaglovitiji dan ove jeseni, onda vam sugeriramo da si skuhate izdašnu, zdravu juhu od vrganja. Obilje okusa, sezonske namirnice i kremasta tekstura juhe od vrganja uvijek nas iznova oduševi, a kako je ova jesen, po onome što čujemo, vrlo bogata po pitanju gljiva te ih možete ubrati u gotovo svakoj šumi, pretvaranje recepta za krem juhu od vrganja u stvarnost ne mora biti ni skupo!

Izađite u šetnju, nadišite se šumskog zraka te naberite vrganje (a ako vam se ne da uvijek ih možete kupiti i na tržnici) te se počastite najfinijom jesenskom juhicom. No, da bi stvar bila bolja, poslužite ju u domaćoj zdjelici od kruha, koju ćete ispeći vlastitim rukama. Tko bi odolio ovakvom obroku? Postupak pripreme i detalji čekaju vas u nastavku.

@jantar

Krušna zdjelica za juhu

Sastojci:

  • 2 žlice šećera
  • 1 kocka svježeg kvasca
  • Pola šalice mlijeka
  • 3 žlice ulje
  • 2 jaja
  • 500 g brašna
  • Mlake vode po potrebi
  • 1 žličica soli
  • Bjelanjak jaja za premazivanje

Postupak pripreme:

  • Kvasac staviti u malo mlakog mlijeka u kojem ste razmutili šećer te ga pustiti da se digne 10ak min. U većoj posudi pomiješati preostalo mlijeko, ulje, jaja i sol. Dodati brašno te ulijevati vode po potrebi i oblikovati tijesto.
  • Glatko tijesto pustiti da se diže u nauljenoj posudi pokrivenoj vlažnom krpom oko sat vremena odnosno dok se ne poveća dvostruko u volumenu.
  • Tijesto izvaditi i zatim lagano pritisnuti rukom da se ispuše te ga podijeliti na 4 dijela. Svaki komad oblikovati u ruci u kuglu na način da povlačite nepravilne rubove tijesta prema sredini kako bi oblikovali pravilnu kuglu te ju okrenete s neurednom stranom prema dolje. Peciva ostaviti da se dižu nepokrivena jedno 45 min.
  • Prije pečenja peciva premazati s bjelanjkom razrijeđenim s malo mlake vode te ih peći 20 do 25 min na 220 stupnjeva. Po mogućnosti staviti posudu s vodom u pećnicu tijekom pečenja. Ostaviti ih na rešetki da se dobro ohlade prije posluživanja. Kada dođe do posluživanja, neuredan vrh odrežite, izdubite žlicom unutrašnjost kruha i onda ga napunite krem juhom.

Krem juha od vrganja

Sastojci:

  • 1 luk
  • 450-500 g svježih ili osušenih vrganja
  • 2 krumpira
  • 2 lovorova lista
  • komadić celera (korijen)
  • sol
  • papar
  • maslac, maslinovo ulje
  • crvena paprika u prahu
  • voda ili povrtni temeljac

Postupak pripreme:

  • Vrganje oprati i narezati na komadiće. Luk nasjeckati na sitno, celer naribati, a krumpir oguliti i narezati na kockice. Na dno lonca staviti malo maslaca i maslinovog ulja te na njih luk i lovor. Dinstati dok luk nije staklast te mu dodati krumpir, celer i postupno podlijevati vodom ili temeljcem. U juhu potom ubaciti gljive i čekati da omekšaju. Juhu posoliti, popapriti i začiniti crvenom paprikom.
  • Kad je krumpir mekan, sve usitniti štapnim mikserom i doraditi začinima po želji. Ako je potrebno, juhi dodati još vode do željene gustoće. Po želji je poslužiti sa žlicom domaćeg vrhnja.
@jantar
GastroReceptiSezona je gljiva: Napravite krem juhu od vrganja u kruhu!

Facebook

99,687FanovaLajkaj