Nema zime na Balkanu bez sarme. Punjeno kiselo zelje s rižom i mljevenim mesom te bogatim umakom, u kombinaciji s pire krumpirom ili pak žgancima uvijek iznova nas vrati u djetinjstvo i u kuhinje naših baka, a ako u moru recepata za sarmu ne znate koji odabrati – neka to bude ovaj.
Posegli smo u bilježnicu s receptima bake i izvukli ovaj recept koji garantira sočnu, mirisnu i tako hranjivu sarmu – savršeno zimsko jelo ovih krajeva.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Recept za najbolju sarmu
- 1 veća glavica kiselog kupusa
- 50 grama brašna
- Ulje
- 800 grama mljevene svinjetine
- 200 grama mljevene junetine
- 2 glavice bijelog luka
- 3 češnja češnjaka
- 1 žličica slatke mljevene paprika
- 150 grama riže
- 100 grama slanine
- 1 jaje
- Peršin
- sol i papar
Postupak pripreme:
- Prvo u tavi zagrijte malo ulja i popržite nasjeckani luk. Kad je luk već omekšao, dodajte nasjeckani češnjak i popržite tek toliko da pusti miris. Tavu zatim možete ukloniti s vatre.
- U posudi pomiješajte meso, rižu, nasjeckanu pancetu, mljevenu papriku, jaje, peršin, sol i papar. Dodajte poprženi luk i češnjak te dobro sjedinite sve sastojke.
- Zatim se primite kupusa i prvo mu oštrim nožem uklonite korijen. Odvojite jedan po jedan list, pritom pazeći da ih ne oštetite. Veće listove sačuvajte, a preostale nasjeckajte. Listove kupusa napunite nadjevom, zatim presavijte rubove i zamotajte. Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite sav nadjev i kupus.
- Dno lonca prekrijte s polovicom nasjeckanog kupusa i pancete i preko toga položite sarme. Vrh prekrijte preostalom polovicom sjeckanog kupusa i pancete, začinite četvrtinom žličice slatke mljevene paprike i ulijte dovoljno vode da prekrije sarme.
- Lonac poklopite i ostavite da zakuha, zatim smanjite vatru i pustite da se sve krčka oko dva do dva i pol sata. Lonac povremeno lagano protresite, ali ga nemojte miješati kako vam se sarme ne bi raspale.
- Poslužite uz svježe pripremljeni pire krumpir i poslužite toplo.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.