Imamo provjereni recept za sarmu, omiljeno zimsko jelo

Ultimativan balkanski comfort food za hladne mjesece.

Nema zime na Balkanu bez sarme. Punjeno kiselo zelje s rižom i mljevenim mesom te bogatim umakom, u kombinaciji s pire krumpirom ili pak žgancima uvijek iznova nas vrati u djetinjstvo i u kuhinje naših baka, a ako u moru recepata za sarmu ne znate koji odabrati – neka to bude ovaj.

Posegli smo u bilježnicu s receptima bake i izvukli ovaj recept koji garantira sočnu, mirisnu i tako hranjivu sarmu – savršeno zimsko jelo ovih krajeva.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sandra Mihić (@sandraseasycooking)

Recept za najbolju sarmu

  • 1 veća glavica kiselog kupusa
  • 50 grama brašna
  • Ulje
  • 800 grama mljevene svinjetine
  • 200 grama mljevene junetine
  • 2 glavice bijelog luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 žličica slatke mljevene paprika
  • 150 grama riže
  • 100 grama slanine
  • 1 jaje
  • Peršin
  • sol i papar

Postupak pripreme:

  • Prvo u tavi zagrijte malo ulja i popržite nasjeckani luk. Kad je luk već omekšao, dodajte nasjeckani češnjak i popržite tek toliko da pusti miris. Tavu zatim možete ukloniti s vatre.
  • U posudi pomiješajte meso, rižu, nasjeckanu pancetu, mljevenu papriku, jaje, peršin, sol i papar. Dodajte poprženi luk i češnjak te dobro sjedinite sve sastojke.
  • Zatim se primite kupusa i prvo mu oštrim nožem uklonite korijen. Odvojite jedan po jedan list, pritom pazeći da ih ne oštetite. Veće listove sačuvajte, a preostale nasjeckajte. Listove kupusa napunite nadjevom, zatim presavijte rubove i zamotajte. Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite sav nadjev i kupus.
  • Dno lonca prekrijte s polovicom nasjeckanog kupusa i pancete i preko toga položite sarme. Vrh prekrijte preostalom polovicom sjeckanog kupusa i pancete, začinite četvrtinom žličice slatke mljevene paprike i ulijte dovoljno vode da prekrije sarme.
  • Lonac poklopite i ostavite da zakuha, zatim smanjite vatru i pustite da se sve krčka oko dva do dva i pol sata. Lonac povremeno lagano protresite, ali ga nemojte miješati kako vam se sarme ne bi raspale.
  • Poslužite uz svježe pripremljeni pire krumpir i poslužite toplo.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Gostionica Ficlek (@gostionica_ficlek)

GastroReceptiImamo provjereni recept za sarmu, omiljeno zimsko jelo

Facebook

99,687FanovaLajkaj