Ako ste se pomalo zasitili trendi kolača i recepata koji u sebi sadrže gin, Aperol, kokos ili pak mango kao ‘in’ sastojke te želite nešto domaće i tradicionalno na svom stolu, zašto ne biste pripremili međimursku gibanicu po receptu naših baka?
Bakina međimurska gibanica
Sastojci:
- 200 g mljevenih oraha
- 100 g šećera
- 1 dcl toplog mlijeka
- 1 dcl ruma
- 500 g svježeg kravljeg sira
- 3 jaja
- 1 limun, naribati koricu
- 100 g šećera
- vanilin šećer
- prstohvat soli
- 200 g mljevenog maka
- 100 g šećera
- 2 dcl toplog mlijeka
- 500 g jabuka
- 50 g šećera
- 1 žlica cimeta u prahu
- 5 kora za savijaču
- maslac
- kiselo vrhnje
Postupak pripreme:
- Pomiješajte mljevene orahe, šećer i rum pa nadjev prelijte toplim mlijekom i promiješajte.
- Nadjev od sira napravite u drugoj posudi od svježeg kravljeg sira, jaja, limunove korice, šećera, vanillin šećera, malo soli.
- Nadjev od maka pripremite tako da pomiješate mak i šećer pa prelijte sve toplim mlijekom.
- Jabuke ogulite i naribajte pa dodajte šećer i cimet.
- Pleh za pečenje dimenzija 30×25 cm premažite otopljenim maslacem. Na dno položite presavijenu koru za savijače i premažite je maslacem. Na nju stavite nadjev od oraha, potom presavinutu koru premazanu maslacem. Redom dalje ide: nadjev od sira, 2 kore, nadjev od maka, 2 kore, nadjev od jabuka, 2 kore premazane kiselim vrhnjem.
- Gibanicu pecite 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Pečenu gibanicu ohladite i po želji pospite šećerom u prahu prije posluživanja.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.