Francuske beignets: Krafnice kojima se planiramo sladiti sve do ljeta!

Jer je brojanje kalorija totalno 'out'.

Iako se u našim krajevima krafne jedu primarno u pokladno vrijeme prije korizmenog posta, mi smo ove godine odlučili uživati u njima neovisno o brizi o kalorijama, tradicijama i običajima – jednostavno su preslasne u svim svojim varijantama da bismo im rekli ne. Bilo da volite one s pekmezom ili pak američke, sigurni smo da postoje neke koje su vam omiljene. Nama su to recimo francuske krafnice, znane i kao beignets.

Ove tradicionalne slastice od prženog tijesta bogato posipanog šećerom u prahu prvi puta su u ovoj svojoj verziji nastale među francuskim doseljenicima u New Orleansu, na samom jugu SAD-a. Poslužene uz hladnu čašu mlijeka, a još uvijek tople, ovakve krafne apsolutna su senzacija okusa, a za razliku od naših krafni, najčešće dolaze u obliku malenih pravokutnika.

Prvi puta je za njih recept kreiran u 18. stoljeću, a ubrzo su zaživjele na kreolskim jelovnicima gdje su se zadržale sve do danas. Pripremaju ih i u Francuskoj, gdje se smatraju jednom od jednostavnijih slastica u kojima najčešće uživaju djeca.

Francuski beignets

Sastojci:

  • 1 šalica tople vode
  • 2 žličice suhog kvasca
  • 1/3 šalice šećera + 1 žličica
  • 2/3 šalice punomasnog mlijeka
  • 1 veliko jaje + 1 žumanjak
  • 3 žlice otopljenog maslaca
  • 1 žličica sol
  • 4 1/3 šalice brašna
  • ulje za prženje
  • šećer u prahu

Postupak pripreme:

  • Pomiješajte pjenjačom toplu vodu, kvasac i žličicu šećera pa ostavite 7 do 10 minuta. Dodajte ostatak šećera, mlijeko, jaja i maslac pa izmiješajte. Dodajte sol i brašno pa izmiješajte. Prekrijte tijesto plastičnom folijom ili čistom krpom pa ostavite na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči, oko 90 minuta.
  • Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu plohu i razvaljajte ga. Razrežite tijesto na kvadrate pa ih ispecite u vrućem ulju. Pržite dok ne dobiju zlatnosmeđu boju pa ih okrenite. Kad se ispeku, izvadite ih na papirnate ručnike da se upije višak masnoće i pospite šećerom.

GastroReceptiFrancuske beignets: Krafnice kojima se planiramo sladiti sve do ljeta!

Facebook

100,860FanovaLajkaj