Zdravlje u žlici: Proljetna juha po provjerenoj talijanskoj recepturi

Talijani znaju što valja - i uvijek iznova nam to dokazuju, pogotovo kada je riječ o gastronomiji.

Nakon zimskih kremastih juha, jede nam se nešto laganije, svježije, a opet zdravo i na žlicu. Zbog toga smo se okrenuli klasiku talijanske kuhinje, minestrone juhi. Ova juha s obiljem povrća nekoć se smatrala sirotinjskim jelom, ali je danas apsolutni hit na jelovnicima diljem svijeta. Bogatog okusa, krepka, a opet lako probavljiva, odličan je izbor za svakodnevni ručak u proljetno doba.

Inače, ova se juha originalno po prvi puta spominje u povijesnim spisima još prije 2000 godina, a nekoć su je liječnici prepisivali za liječenje raznih tegoba. Sada kada je na tržnicama opet osvanulo obilje povrća svih vrsta, iskoristite ga i skuhajte si sami ovu juhicu koja će vam nahraniti i dušu i tijelo.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Luna Martinez (@morselship)

Minestrone juha

Sastojci: 

  • 50 g slanine/pancete narezane na sitno
  • 1⁄2 glavice luka
  • 2 mrkve
  • 1 paprika
  • 1 korijen peršina
  • 2 tikvice
  • 100 g korijena celera (oko pola glavice)
  • 1 konzerva sjeckanih pelata
  • 50 g sitne tjestenine
  • 500 ml vode ili temeljca
  • sol, papar, bosiljak
  • nekoliko listova peršina
  • žlica maslinovog ulja
  • Tijesto ili riža po želji

Postupak pripreme: 

  • Operite i očistite sve povrće, nasjeckajte ga na manje kockice.
  • Ispržite sitnije nasjeckanu slaninu dok ne postane hrskava, pa ju izvadite iz lonca. Dodajte žlicu maslinovog ulja i dinstajte luk dok ne postane mekan.
  • Na luk dodajte sve nasjeckano povrće, dobro promiješajte, pa prelijte vodom ili temeljcem da sve pokrije. Nakon 15 minuta ubacite tjesteninu.
  • Kuhajte još desetak minuta, pa vratite u lonac preprženu slaninu, dodajte sjeckane pelate (možete koristiti i koncentrat rajčice ili svježu rajčicu ljeti). Posolite, dodajte papar, bosiljak i začine koje volite.
  • Kuhajte još pet minuta, pa provjerite nedostaje li što od začina. Poslužite toplo i po želji u svaki tanjur dodajte malo ribanog parmezana. Po želji, pri kuhanju u ovu juhu možete staviti i malo tijesta ili riže.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sandra Rončević (@oslanomislatkom)

GastroReceptiZdravlje u žlici: Proljetna juha po provjerenoj talijanskoj recepturi

„PJEVAMO ZA NJIH“ – Humanitarni koncert za troje mališana 11. svibnja u Tvornici kulture

U nedjelju, 11. svibnja 2025. godine, u zagrebačkoj Tvornici kulture održat će se veliki humanitarni koncert pod nazivom „Pjevamo za njih“, s ciljem prikupljanja sredstava za liječenje troje...

Facebook

100,860FanovaLajkaj