Tea Mamut: “Treba postaviti jasne granice i shvatiti da je odmor isto jedna od obaveza na listi koja se mora odraditi“

Intervju je objavljen u sklopu projekta Jolie Atelier i lansiranja drugog Jolie Boxa te limitiranog tiskanog izdanja koji je u fokus stavio ženske poduzetničke priče.

Teu Mamut često nazivaju jednom od najtalentiranijih hrvatskih slastičarki, no iza njezine priče ne stoji samo talent, već godine predanog rada, usavršavanja i hrabrih odluka. Nakon školovanja na prestižnom The Culinary Institute of America u New Yorku i stjecanja iskustva u Michelin restoranima, vratila se u Hrvatsku s vizijom podizanja slastičarstva na višu razinu.

Njezin prepoznatljiv stil, kombinacija vrhunske tehnike i kreativne slobode, došao je do izražaja kroz O’š kolač, slastičarnicu koju je otvorila u Splitu, a potom je proširila svoje poslovanje kroz konzultantsku firmu specijaliziranu za edukaciju i razvoj slastičarskih timova. No, put do uspjeha bio je ispunjen izazovima, preprekama i lekcijama koje su je oblikovale kao poduzetnicu i osobu.

  • Kako je izgledao tvoj put od prvih slastičarskih koraka do otvaranja O’š kolač i do konzultantske firme?

Pokušat ću sažeti moje putovanje ukratko, ali vjerujte mi, bilo je sve samo ne kratko – toliko avantura i predivnih iskustava dosad! Moja strast prema gastronomiji općenito započela je još u tinejdžerskim godinama, inspirirana iznimno kreativnim radom Jamieja Olivera, a na domaćoj sceni, to je bila i još uvijek je – Ana Ugarković. Nakon završetka srednje škole, upisala sam prestižni kulinarski institut “The Culinary Institute of America” u New Yorku, gdje sam kroz četiri godine dobila jednu dobru podlogu i znanje o slastičarstvu, biznisu i menadžmentu. Tijekom studija, odradila sam seminar hrane i vina kroz cijelu Italiju, a slastičarsku praksu odlučila sam provesti u kultnoj bečkoj slastičarnici Demel.

Nakon diplome, ništa te ne može toliko pripremiti za “stvaran svijet” koliko to mogu Michelin restorani. Mogu reći da danas ovo što jesam, s navikama koje posjedujem i vojničkim režimom, dugujem brutalno zahtjevnim restoranima Jean Georges i Daniel s tri Michelin zvjezdice gdje sam brusila znanje, praksu i snagu uma.

Godine 2011. odlučila sam se vratiti u Hrvatsku gdje sam prvo odradila sezonu u Gil’s restoranu (današnjem 360 u Dubrovniku), zatim me put odveo u Zagreb gdje sam imala svoje prvo gostovanje na Masterchefu 2012., i tada sam se pridružila ekipi iz Good Fooda za pokretanje nove linije slastica Good Sweets. U međuvremenu je bio jedan mali skok u London za angažman na Olimpijadi kao F&B menadžer, a potom je uslijedio odlazak na festival u Cannesu i konačno dvije sezone na Hvaru gdje sam se realizirala kao Chef slastičar sa svojom desertnom kartom.

Povratak u Split bio je 2015. godine gdje sam sudjelovala u otvaranju tadašnjeg restorana i kavane Perivoj, a u proljeće 2017. otvorila sam slastičarnicu O’š kolač.

Kasnije sam proširila svoje poslovanje kroz novu konzultantsku firmu koja se bazira na uslugama obuke chefova i slastičarskih odjela restorana, hotela, slastičarni te kreiranju personaliziranih desertnih karti, optimizaciji proizvodnje, nabave te marketinga kako bi svojim znanjem i iskustvom pomogla unaprijediti postojeće poslovanje (jer u većini slučajeva deserti su slabija karika), a isto tako nekima koji tek počinju ponuditi kompletni “know-how”.

Osim toga, u ljeto 2024. završila sam jednogodišnji program na Academy of Healing Nutrition iz New Yorka, čime sam stekla status “Holistic Health Practitioner” s fokusom na prehranama dugovječnosti, kineskoj tradicionalnoj medicini i ayurvedi. To već godinama istražujem i iznimno volim, ali sam sada stekla službenu diplomu te prošireno znanje. To je nešto čemu ću se definitivno više posvetiti u budućnosti.

  • Jesi u sebi oduvijek osjećala da želiš imati nešto svoje, ili su se tako životne okolnosti složile?

Misli da su se životne okolnosti posložile. Tijekom rada u inozemstvu, stekla sam vrijedna iskustva i znanja, ali sam osjećala potrebu vratiti se u Hrvatsku i doprinijeti našoj gastronomskoj sceni. Nakon par projekata u Hrvatskoj, došla sam do saznanja da bi zapravo otvaranje vlastite slastičarnice bio pravi korak u ostvarenju te vizije. I tako sam napravila! Iako, moram priznati, u početku sam se dvoumila hoće li to biti Split ili Zagreb, ali mi je bilo logično da započnem u svom rodnom gradu.

  • Koliko je trenutno teško opstati na ugostiteljskoj sceni?

Ugostiteljska scena uvijek je bila i uvijek će biti izazovna. Sjećam se kada sam tek otvorila firmu, stopa PDV-a se baš tada podigla na 25% što je onda bila baš velika promjena za sve ugostitelje, a posljednjih godina se suočavamo s nekim novim izazovima poput pandemije i velikih ekonomskih promjena. Unatoč tome, vjerujem da kvaliteta i inovativnost, ali pogotovo prilagodljivost tržištu i strpljenje omogućuju opstanak i dugoročan uspjeh.

  • Jesi ikada doživjela burnout ili jesi li možda poželjela odustati od svega? Kako prevladati takve situacije koje uopće nisu rijetke u poduzetništvu?

Jesam, i sam oporavak je trajao poprilično dugo – htjela sam dići ruke od svega. Najteže mi se bilo natjerati doći na posao i staviti osmijeh na lice, a da nitko ništa ne primijeti, koji put bi mi to uspjelo, a koji put i ne. Srećom, imam veliku podršku obitelji, a pogotovo od svog partnera koji je sve te teške trenutke proveo sa mnom i zahvaljujući svakodnevnim ohrabrenjima i savjetima za pozitivan mindset, uz naravno intenzivan rad na sebi, uspjela prevladati i tu prepreku.

 

Čovjek treba postaviti jasne granice i shvatiti da je odmor isto jedna od obaveza na listi koja se mora odraditi. Ubrzo nakon toga sam u O’š kolaču odlučila zatvoriti na dva dana u tjednu kroz cijelu godinu.

 

Ono što bi napomenula je da sam kroz taj period zapravo shvatila na teži način što moram mijenjati i promjene koje su uslijedile reflektirale su se pozitivno na moj poslovni i privatan život.

Na što si najponosnija kada sagledaš svoj poslovni put?

Moram reći da sam ponosna na puno toga kada sagledam svoj poslovni put od trenutka kada sam završila školovanje pa do sada.

Nekakav “breaking point” ili trenutak koji je možda dominirao nad ostalima je kada sam kroz poslovanje O’š kolača donijela odluku osamostaliti se i isplatiti svoje tadašnje partnere jer sam željela smanjiti obujam poslovanja i fokusirati se na više drugih projekata. To je bio jedan ogroman i nimalo jednostavan korak koji je došao u pravo vrijeme. Iako je to podrazumijevalo veće financijsko opterećenje, stekla sam slobodu vođenja poslovanja u smjeru koji mi odgovara bez da kompromitiram nečija ulaganja ili vrijeme. To je u konačnici, s adekvatnom optimizacijom cjelokupnog poslovanja, rezultiralo bržim razvojem i financijskim rastom firme.

  • Koji dio posla najviše voliš; kreiranje slastica, obučavanje slastičarskih timova, kreiranje ponuda za hotele…?

Ovaj odgovor znam bez puno razmišljanja – kreativa!

Kreativnost je nešto što nas sve pokreće, a meni doslovno daje injekciju serotonina.

Pod kreativom podrazumijevam osmišljavanje novih proizvoda, metoda, načina prezentacije i obuke, a također i svakodnevno kuhanje kod kuće. Kada stvaram i osmišljavam – znate da je sa mnom sve ok (smijeh). Nije ni čudo što stalno uvodim neke promjene i novitete, očito to ide rame uz rame same kreative.

  • Koja je najveća lekcija koju te poduzetništvo naučilo?

Teško mi je izdvojiti samo jednu! Evo ih par!

  1. Nemoj nikada nešto pretpostavljati, već uvijek iskomuniciraj.
  2. Postavi granice svog radnog vremena.
  3. Kontroliraj financije redovito.
  4. Ono što ti ne donosi veselje ili novac – miči od sebe.
  • Što je za tebe uspjeh?

Za mene je uspjeh mogućnost da radim ono što volim, doprinosim zajednici i inspiriram druge. Nije riječ samo o poslovnim postignućima, već i o osobnom zadovoljstvu i zdravoj ravnoteži privatnog i poslovnog.

Hvala našim klijentima i partnerima na podršci: SkintegraSkinlickNikelKallosBeauty Garden,JN Beauty,VichyJN Medical GroupSchwarzkopf TaftSchwarzkopf GlissKiehl’sAvèneRemescarFemmenessenceGhetalduslunilouLancôme.

 

Više o Jolie Boxu Vol. 2 pronađite ovdje.

Više o proizvodima koji se nalaze u drugom Jolie Boxu pronađite ovdje.

Hvala svim ženama  s kojima smo razgovarali, ali i ženama koje su podržale lansiranje Boxa i koje nas također svojim djelovanjem svakodnevno inspiriraju.

Jolie AtelierTea Mamut: “Treba postaviti jasne granice i shvatiti da je odmor isto...

Proslava talijanske mode u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti

Petnaest talijanskih tvrtki – proizvođača odjeće, obuće i kožne galanterije – predstavilo je svoje proizvode potencijalnim poslovnim partnerima iz Hrvatske i regije u okviru...

Facebook

100,860FanovaLajkaj