Red piškota, red voća, red kreme od sira te ‘trešnjica’ na kraju – kakao. Ovako zvuči savršen proljetni desert, tiramisu sa šumskim voćem. Kombinacija klasične recepture i kremaste teksture tiramisua u ovom je receptu sljubljena s osvježavajućim, blago kiselim notama šumskog voća, taman kao gastro pozdrav proljetnim danima. Talijanski klasik među desertima tako ovih dana pravimo uz dodatak prvih bobica koje smo primijetili na tržnicama – i to još u sladolednoj formi u kakvoj ga još niste probali!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Tiramisu sladoledni sendviči sa šumskim voćem
Sastojci:
- 250 g mascarpone sira
- 200 ml slatkog vrhnja (za šlag)
- 100 ml kondenziranog mlijeka (zaslađenog)
- 2 žlice jakog espressa (ili instant kave otopljene u malo vode)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žlica ruma ili likera
- 24 komada piškota
- Kakao prah za posipanje
- Šumsko voće – puna šalica
Postupak pripreme:
- U zdjeli izmiksajte mascarpone dok ne postane kremast. Dodajte kondenzirano mlijeko, vaniliju, kavu i rum (ako koristite), sve dobro izmiješajte. U drugoj zdjeli istucite slatko vrhnje u čvrsti šlag. Lagano umiješajte šlag u mascarpone smjesu, pazeći da ostane prozračno. Dodajte svježe ili otopljeno šumsko voće i sve nježno promiješajte.
- Na pladanj obložen papirom za pečenje posložite polovicu piškota ili keksa. Ako želite autentičan tiramisu okus, možete ih kratko umočiti s donje strane u ohlađeni espresso, ali pazite da ne omekšaju previše. Žlicom stavljajte sladolednu smjesu na svaku piškotu – otprilike 1.5 cm debljine. Poklopite drugom piškotom i lagano pritisnite pa pospite vrh kakaom.
- Stavite sendviče u zamrzivač na najmanje 6 sati, idealno preko noći, a prije posluživanja, ostavite ih 5 minuta na sobnoj temperaturi da malo omekšaju.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.