Focaccia s okusom pince: Savršen spoj oba svijeta

Jer nam očito nije dovoljno slatkih kruhova unatoč obilnim porcijama kojima smo se častili tijekom uskrsnog razdoblja.

Kako smo upravo nedavno jeli pince, ali one klasične, odlučili smo vam predstaviti i ovaj recept koji teksturom tijesta savršeno utjelovljuje klasičnu, prozračnu focacciu, ali okusom na vaš stol donosi tradicionalnu slatku pincu. Focaccia s okusom pince kombinira sve one karakteristične sastojke i mirise koje prepoznajemo u pincama – svjež, lagano slatkast okus koji dolazi od mlijeka, maslaca, jaja i vanilije. Taj karakterističan miris i okus pincu čine neodoljivom, a u ovoj verziji, ti isti sastojci dodaju posebnu nježnost i aromatičnost focaccii.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli tiffany maxey | food photographer (@breadbakingbabe)

Focaccia s okusom pince

Sastojci:

  • 500 g brašna (idealno oštro brašno)
  • 15 g svježeg kvasca
  • 150 ml mlijeka
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 100 g krupnog šećera (ili po želji više za intenzivniji okus)
  • 2 žlice vanilin šećera (ili 1 žličica prave vanilije u prahu)
  • 1 jaje
  • 1 žličica soli
  • 100 g neslanog maslaca (rastopljenog)
  • Prstohvat naribanog limunove korice
  • 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića (opcionalno, za dodatnu aromu)
  • 2 žlice ruma ili malo mljevene narančine kore (za bogatiji miris)
  • 2-3 žlice krupnog šećera za posipanje prije pečenja

Postupak pripreme:

Priprema tijesta:

  • U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, krupni šećer, vanilin šećer i sol. U maloj zdjeli, zagrijte mlijeko dok ne postane mlako, a zatim dodajte kvasac i miješajte dok se ne otopi. Dodajte ovo u suhe sastojke s maslinovim uljem, jajetom, naribanom limunovom koricom i muškatnim oraščićem. Zamijesite glatko, mekano tijesto. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna ili mlijeka kako bi dobili željenu konzistenciju.
  • Pokrijte zdjelu s tijestom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji na toplom mjestu oko 1 do 1,5 sati, dok tijesto ne udvostruči volumen.
  • Kada tijesto naraste, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i lagano ga premijesite. Zatim ga prebacite u okrugli kalup za pečenje ili na lim za pečenje. Oblikujte ga u deblji sloj i napravite male udubine prstima po cijeloj površini. Premažite ga rastopljenim maslacem.
  • Ostavite tijesto da naraste još 30 minuta, a u međuvremenu zagrijte pećnicu na 180 °C.
  • Prije nego što stavite focacciu u pećnicu, pospite je s 2-3 žlice krupnog šećera. Ovaj korak će joj dati dodatnu slatkoću i lijepu hrskavu koricu.
  • Pecite focacciu u prethodno zagrijanoj pećnici 25-30 minuta dok ne postane zlatno smeđa i hrskava. Ako želite, pred kraj pečenja možete je ponovno premazati rastopljenim maslacem za dodatnu sočnost.
  • Kada je gotova, izvadite focacciu iz pećnice i ostavite je da se ohladi nekoliko minuta. Po želji pospite smrvljenom kandiranom narančinom koricom ili dodatnim šećerom za još intenzivniji slatki okus. Poslužite je uz kavu ili čaj.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Un Mondo di Sapori (@unmondodisapori)

GastroReceptiFocaccia s okusom pince: Savršen spoj oba svijeta

Facebook

100,860FanovaLajkaj