Jutarnji luksuz u vlastitoj kuhinji: Domaći kroasani s punjenjem od malina ili jagoda

Sanjamo o ovome ovog vikenda.

Postoji nešto magično u mirisu svježe pečenih kroasana koji se širi domom u rano jutro. Iako se kroasani često vežu uz pariške kafiće i vitrine francuskih pekarnica, ništa ne može zamijeniti zadovoljstvo izrade vlastitih – osobito kada ih nadjenete omiljenim voćem poput malina ili jagoda.

U nastavku donosimo recept koji donosi savršenu ravnotežu između hrskave kore, prozračne unutrašnjosti i voćnog punjenja koje se topi u ustima. Idealno za vikend doručak, posebne prilike ili jednostavno – trenutke u kojima želite nagraditi sebe i svoje najmilije.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli The German Bakehouse Nairobi (@thegermanbakehouse)

Domaći kroasani s punjenjem od malina ili jagoda

Sastojci (za 12 kroasana):

Za tijesto (lisnato, domaće):

  • 500 g glatkog brašna
  • 10 g soli
  • 50 g šećera
  • 2 žličice suhog kvasca
  • 250 ml mlakog mlijeka
  • 50 g omekšalog maslaca
  • 250 g hladnog maslaca za laminaciju (listanje)

Za punjenje:

  • 200 g svježih ili smrznutih malina ili jagoda
  • 3 žlice šećera
  • 1 žličica limunovog soka
  • 1 žlica gustina (škrobnog brašna)
  • Malo vode

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • 1 žlica mlijeka

Postupak pripreme:

  • U manjem loncu pomiješajte voće, šećer i limunov sok. Kuhajte na laganoj vatri 5–7 minuta dok voće ne pusti sok. Umiješajte gustin razmućen s malo vode, pa kuhajte još 1–2 minute dok se ne zgusne. Ostavite da se potpuno ohladi prije punjenja.
  • U zdjeli pomiješajte brašno, sol, šećer i suhi kvasac. Dodajte mlako mlijeko i omekšali maslac te mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Oblikujte u kuglu, pokrijte i ostavite da se diže 1 sat.
  • Hladni maslac za laminaciju stavite između dva papira za pečenje i razvaljajte u pravokutnik (oko 1 cm debljine). Dignuto tijesto razvaljajte u veći pravokutnik i u sredinu stavite maslac. Preklopite rubove tijesta preko maslaca (kao pismo), pa ga razvaljajte i zatim preklopite u tri sloja. Ponovite postupak laminacije još dva puta (ukupno 3 puta), s pauzama od 30 minuta hlađenja u hladnjaku između svakog valjanja.
  • Nakon zadnjeg hlađenja razvaljajte tijesto u veliki pravokutnik debljine 0,5 cm. Režite trokute, na svaki stavite žličicu voćnog nadjeva pri širem kraju. Zarolajte prema vrhu i lagano savijte u oblik polumjeseca. Složite ih na papir za pečenje, pokrijte krpom i ostavite da se dižu još 30–45 minuta. Prije pečenja nadjenite svoje kroasane punjenjem od voća tako da u njih ubrizgate smjesu uz pomoć šprice ii slastičarske vrećice.
  • Zagrijte pećnicu na 200 °C. Premažite kroasane mješavinom jaja i mlijeka. Pecite 15–20 minuta, dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Po želji pospite šećerom u prahu prije posluživanja.

Savjet za kraj:

Ako nemate vremena za izradu domaćeg tijesta, možete koristiti kvalitetno kupovno lisnato tijesto – rezultat će i dalje biti odličan, iako domaća verzija donosi posebno zadovoljstvo i puniji okus.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Nantucket Baking Company (@nantucketbakingco)

GastroReceptiJutarnji luksuz u vlastitoj kuhinji: Domaći kroasani s punjenjem od malina ili...

Tijekom menstruacije trebaš misliti samo na pokret, ne na uloške

Obavljanje bilo kakavih sportskih aktivnosti tijekom menstruacije može predstavljati izazov. Iako će bilo kakav pokret zapravo olakšati bolove i nelagodu koju neke žene osjećaju...

Facebook

100,860FanovaLajkaj