Peach Melba: Ljetna romansa na tanjuru

Jer su breskve sada najsočnije pa je idealno vrijeme da ih iskoristite za ovaj prefini recept.

Peach Melba, ovaj klasični francuski desert nije tek jednostavna kombinacija breskve, maline i sladoleda od vanilije, to je prava mala simfonija okusa, tekstura i estetike.

Ime mu zvuči glamurozno s razlogom, nastao je u kuhinji slavnog francuskog chefa Augustea Escoffiera krajem 19. stoljeća, kao posveta australskoj opernoj divi Nellie Melbi. U to doba, kad su jela često bila pompozna, ali i duboko promišljena, Peach Melba se izdvojila kao spoj delikatne prezentacije i nevjerojatne harmonije okusa.

Danas, više od stoljeća kasnije, ovaj desert i dalje vlada ljetnim stolovima – samo s modernijim pristupom i dozom kreativnosti. Bilo da ga servirate kao finale večere pod zvijezdama ili kao iznenađenje za vikend brunch, Peach Melba je desert koji budi nostalgiju i osvaja nepce.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Bahar Yılmaz (@baharyilmaztr)

Recept za Peach Melba

Sastojci (za 4 osobe):

Za poširane breskve:

  • 4 zrele breskve (najbolje žute, čvrste, ali zrele)
  • 500 ml vode
  • 150 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije (ili 1⁄2 mahune vanilije)
  • Sok pola limuna

Za malinasti preljev:

  • 200 g svježih ili smrznutih malina
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 1 žličica limunovog soka

Ostalo:

  • Sladoled od vanilije (najbolje domaći ili kvalitetan kupovni)
  • Svježe listiće mente i nekoliko cijelih malina za dekoraciju (po želji)

Postupak pripreme:

Poširanje breskvi:

Zakuhajte vodu, šećer, vaniliju i limunov sok u velikom loncu. U međuvremenu, uronite breskve na 30 sekundi u kipuću vodu, zatim ih prebacite u ledenu vodu i nježno ogulite kožu. Oguljene breskve prepolovite, izvadite košticu i stavite ih u pripremljeni sirup. Kuhajte na laganoj vatri 5–8 minuta, dok ne omekšaju, ali zadrže oblik. Izvadite ih i ostavite da se hlade na sobnoj temperaturi (možete ih i staviti u hladnjak).

Priprema malinastog preljeva:

Maline stavite u blender s limunovim sokom i šećerom. Izmiksajte u glatki umak. Po želji, procijedite kroz fino sito kako biste uklonili sjemenke – za svilenkastu teksturu.

Finalno serviranje:

Na desertni tanjur stavite kuglu (ili dvije!) sladoleda od vanilije. Preko sladoleda stavite polovicu ohlađene breskve. Prelijte s nekoliko žlica malinastog coulisa. Ukrasite listićem mente i svježim malinama. Poslužite odmah – dok je sladoled još hladan, a breskve tople.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Birgit (@createaplatephotography)

GastroReceptiPeach Melba: Ljetna romansa na tanjuru

Facebook

100,860FanovaLajkaj