Tiramisu je klasik. Onaj desert koji nas u sekundi prebaci u ulice Rima, gdje se uz popodnevnu kavu poslužuje nešto kremasto, bogato i jednostavno neodoljivo. No što se dogodi kad ovom talijanskom klasiku damo moderni japanski štih? Dobijemo matcha tiramisu – spoj istočnjačke elegancije i zapadnjačkog hedonizma, desert koji izgleda kao da je sišao s Instagram feeda, ali okusom nadilazi sva očekivanja.
Matcha tiramisu nije samo vizualno privlačan, već i zanimljivo lagan, svjež i sofisticiran. Bez kave, s notama finog zelenog čaja, idealan je za ljeto, pogotovo ako ste ljubitelj matcha latte napitaka ili jednostavno želite nešto novo i chic za poslužiti prijateljima.
Priprema je jednostavna, ne zahtijeva pečenje, a rezultat je desert koji miriše na slow living, pažljivo uživanje i male svakodnevne rituale. U nastavku donosimo detaljan recept za tiramisu koji će unijeti dašak Japana u vašu kuhinju.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Matcha tiramisu (za 6 osoba)
Sastojci:
Za matcha sirup:
- 2 žličice matcha praha
- 150 ml vruće vode
- 1 žlica meda ili šećera (po želji)
Za kremu:
- 250 g mascarpone sira
- 200 ml slatkog vrhnja za šlag
- 2 žlice šećera u prahu
- 1 žličica vanilije (ekstrakt ili šećer s vanilijom)
Ostalo:
- 1 pakiranje piškota (oko 150 g)
- Matcha prah za posipanje
Postupak pripreme:
- U maloj zdjeli prosijte matcha prah (to sprječava grudice), dodajte vruću vodu i med te dobro izmiješajte pjenjačom ili matcha metlicom (chasen) dok ne dobijete glatku tekućinu. Ohladite na sobnu temperaturu.
- U većoj zdjeli mikserom izmiksajte slatko vrhnje sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsto. U drugoj zdjeli lagano izradite mascarpone sa vanilijom, a zatim pažljivo umiješajte šlag u mascarpone kremu – nježno, kako bi zadržala prozračnost.
- Svaku piškotu nakratko umočite u ohlađeni matcha sirup (ne predugo da ne postane gnjecava) i slažite u sloj na dno posude ili pojedinačnih čaša. Prekrijte slojem kreme, zatim ponovite sloj piškota i ponovno kremu.
- Površinu izravnajte i pokrijte prozirnom folijom. Ohladite tiramisu u hladnjaku minimalno 4 sata, idealno preko noći.
- Prije posluživanja, pospite površinu prosijanim matcha prahom. Ako želite dodatni wow efekt, poslužite uz mini kuglicu sladoleda od kokosa ili nekoliko svježih borovnica.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.