Matcha tiramisu: Neodoljivi klasik s novim twistom – i bojom!

Tradicionalni talijanski recept će vas u ovom izdanju možda izenaditi, ali vjerujte nam - okus mu je sjajan.

Tiramisu je klasik. Onaj desert koji nas u sekundi prebaci u ulice Rima, gdje se uz popodnevnu kavu poslužuje nešto kremasto, bogato i jednostavno neodoljivo. No što se dogodi kad ovom talijanskom klasiku damo moderni japanski štih? Dobijemo matcha tiramisu – spoj istočnjačke elegancije i zapadnjačkog hedonizma, desert koji izgleda kao da je sišao s Instagram feeda, ali okusom nadilazi sva očekivanja.

Matcha tiramisu nije samo vizualno privlačan, već i zanimljivo lagan, svjež i sofisticiran. Bez kave, s notama finog zelenog čaja, idealan je za ljeto, pogotovo ako ste ljubitelj matcha latte napitaka ili jednostavno želite nešto novo i chic za poslužiti prijateljima.

Priprema je jednostavna, ne zahtijeva pečenje, a rezultat je desert koji miriše na slow living, pažljivo uživanje i male svakodnevne rituale. U nastavku donosimo detaljan recept za tiramisu koji će unijeti dašak Japana u vašu kuhinju.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli How About Saturday (@howaboutsaturday)

Matcha tiramisu (za 6 osoba)

Sastojci:

Za matcha sirup:

  • 2 žličice matcha praha
  • 150 ml vruće vode
  • 1 žlica meda ili šećera (po želji)

Za kremu:

  • 250 g mascarpone sira
  • 200 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 1 žličica vanilije (ekstrakt ili šećer s vanilijom)

Ostalo:

  • 1 pakiranje piškota (oko 150 g)
  • Matcha prah za posipanje

Postupak pripreme:

  • U maloj zdjeli prosijte matcha prah (to sprječava grudice), dodajte vruću vodu i med te dobro izmiješajte pjenjačom ili matcha metlicom (chasen) dok ne dobijete glatku tekućinu. Ohladite na sobnu temperaturu.
  • U većoj zdjeli mikserom izmiksajte slatko vrhnje sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsto. U drugoj zdjeli lagano izradite mascarpone sa vanilijom, a zatim pažljivo umiješajte šlag u mascarpone kremu – nježno, kako bi zadržala prozračnost.
  • Svaku piškotu nakratko umočite u ohlađeni matcha sirup (ne predugo da ne postane gnjecava) i slažite u sloj na dno posude ili pojedinačnih čaša. Prekrijte slojem kreme, zatim ponovite sloj piškota i ponovno kremu.
  • Površinu izravnajte i pokrijte prozirnom folijom. Ohladite tiramisu u hladnjaku minimalno 4 sata, idealno preko noći.
  • Prije posluživanja, pospite površinu prosijanim matcha prahom. Ako želite dodatni wow efekt, poslužite uz mini kuglicu sladoleda od kokosa ili nekoliko svježih borovnica.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Amai.bakes (@amai.bakes)

GastroReceptiMatcha tiramisu: Neodoljivi klasik s novim twistom - i bojom!

Zastali smo nad iskrenom ispovijesti Ide Prester

Zvižduk. Imitacija poljupca. Sirena automobila koja izaziva jezu. Pogled zbog kojeg zadrhtimo. I onda riječi koje zaleđuju: „Mala, dobra ti je ta haljinica… Ljepotice,...

Facebook

100,860FanovaLajkaj