Ovaj latinoamerički desert slovi za najsočniji na svijetu, a mi znamo kako ga pripremiti

Tres Leches torta i recept za nju koji provjereno uspijeva čekaju vas u članku.

Ako ste ikada putovali Latinskom Amerikom ili samo svratili u dobar ‘pastelería’ kutak, znate da postoji jedan desert koji plijeni pažnju gdje god se pojavi – sočna, bogata Tres Leches torta. Ova je torta, koja se u doslovnom prijevodu zove ‘tri mlijeka’, kraljica biskvitastih, natopljenih torti.

Tres Leches potječe iz Latinske Amerike, a njezino točno porijeklo nije posve jasno – Meksiko, Nikaragva i Kolumbija, svi polažu prava na nju. Ipak, jedno je sigurno: ova torta ima kultni status u cijeloj regiji, poslužuje se za rođendane, krštenja, ljetna okupljanja i – sve češće – kao elegantan dodatak gastro menijima diljem svijeta.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @saborydulzura3

Posebnost? Osnova torte je lagani biskvit, ali se nakon pečenja natapa bogatom mješavinom kondenziranog mlijeka, evaporiranog mlijeka i običnog mlijeka ili vrhnja – čineći je nevjerojatno mekanom, kremastom i izdašnom. Gornji sloj obično je tučeno vrhnje, ali sve češće i svježe voće, karamel ili kokos.

Donosimo recept koji je savršen za kolovoz – poslužite ga hladnog, uz kavu, limunadu ili tekilu s limetom ako volite autentičan latino doživljaj.

Tres Leches torta

Sastojci:

Biskvit:

  • 5 jaja (odvojeno bjelanjci i žumanjci)
  • 150 g šećera
  • 120 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 prstohvat soli
  • 1 žličica vanilije

Mliječna mješavina (tres leches):

  • 1 limenka kondenziranog mlijeka (cca 400 g)
  • 1 limenka evaporiranog mlijeka (cca 400 ml)
  • 200 ml punomasnog mlijeka ili slatkog vrhnja

Preljev:

  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 2 žlice šećera u prahu
  • Vanilija ili limunova korica (po želji)

Za dekoraciju (opcionalno):

  • Svježe voće (jagode, mango, borovnice)
  • Prstohvat cimeta
  • Listići kokosa ili karamel sirup

Postupak pripreme:

  • Zagrijte pećnicu na 175°C. Umutite žumanjke sa 75 g šećera i vanilijom dok ne posvijetle. U drugoj posudi izradite čvrst snijeg od bjelanjaka i preostalih 75 g šećera. Lagano sjedinite obje smjese, dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo i prstohvat soli. Ulijte u namašćeni kalup (20–24 cm) i pecite oko 25 minuta, dok ne dobije zlatnu boju i čačkalica ne izađe suha.
  • Kad se biskvit ohladi, vilicom ili čačkalicom ga gusto izbodite po cijeloj površini. U posudi pomiješajte sve tri vrste mlijeka. Lagano i ravnomjerno prelijte preko biskvita. Pokrijte folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 4 sata, idealno preko noći.
  • Izradite šlag sa šećerom u prahu (po želji dodajte i malo limunove korice za svježinu). Premažite vrh torte i vratite u hladnjak na dodatnih 30 minuta prije posluživanja.
  • Poslužite rashlađeno, ukrašeno svježim voćem ili karamel sirupom. Svaki zalogaj topi se u ustima!

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sarah’s Slice (@sarahsslice)

GastroReceptiOvaj latinoamerički desert slovi za najsočniji na svijetu, a mi znamo kako...

Spektakularna završnica ljeta – Severina stiže u Diamond

Severina je tijekom svoje bogate karijere izgradila reputaciju umjetnice koja kombinira glazbu, emociju i scenski nastup u upečatljivo koncertno iskustvo. Njezine pjesme, poput „Italiana“,...

Spektakularna završnica ljeta – Severina stiže u Diamond

Severina je tijekom svoje bogate karijere izgradila reputaciju umjetnice koja kombinira glazbu, emociju i scenski nastup u upečatljivo koncertno iskustvo. Njezine pjesme, poput „Italiana“,...

Facebook

100,860FanovaLajkaj