Postoje deserti koji izgledaju kao da ih je nježno netko naslikao na tanjuru; lagani, prozračni, gotovo nestvarni. Pavlova je upravo takva. Slojevi hrskave vanjštine i meke unutrašnjosti nose slatkoću ljeta u svakom zalogaju. A kad glavnu ulogu preuzmu šljive, tamne, sočne i pune šećera, nastaje desert koji nije samo ukusan, već i vizualno očaravajuć.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Lagana struktura i voćna svježina ove torte čine je idealnim desertom za sve prigode; od nedjeljnog ručka do spontanog okupljanja na terasi s prijateljima. I iako na prvi pogled izgleda sofisticirano, Pavlova je zapravo jednostavan desert koji traži samo malo pažnje, dobru pećnicu i volju za stvaranjem nečeg čarobnog.
Evo kako pripremiti ovu nježnu slasticu u ljetnoj verziji – sa šljivama koje su tu da bismo se na najslađi način oprostili od ljeta i dočekali jesen.
Ljetna Pavlova sa šljivama
Sastojci:
Za koru:
- 4 bjelanjka (sobne temperature)
- prstohvat soli
- 200 g šećera
- 1 žličica jabučnog octa (ili limunovog soka)
- 1 žličica škrobnog brašna (gustina)
- pola žličice ekstrakta vanilije (po želji)
Za šlag:
- 250 ml slatkog vrhnja
- 1 žlica šećera u prahu
- nekoliko kapi vanilije
Za šljive:
- 6-8 zrelih šljiva
- 2 žlice meda ili smeđeg šećera
- sok pola naranče
- prstohvat cimeta
- listići mente za ukras (po želji)
Postupak pripreme:
- Zagrijte pećnicu na 120°C (bez ventilatora). Obložite pleh papirom za pečenje i nacrtajte krug (otprilike 20 cm u promjeru) kao vodič za oblik.
- U potpuno suhoj posudi miksajte bjelanjke s prstohvatom soli dok se ne stvore mekani vrhovi. Zatim postupno dodajte šećer, žlicu po žlicu, miksajući dok se ne dobije čvrst, sjajan snijeg. Kad ste sigurni da se šećer otopio (provjerite među prstima), dodajte ocat, vaniliju i škrobno brašno – nježno umiješajte.
- Smjesu rasporedite unutar kruga na papiru, oblikujući laganu udubinu u sredini. Pecite 1,5 sat, a zatim ugasite pećnicu i ostavite Pavlovu unutra da se potpuno ohladi – bez otvaranja vrata.
- Ohlađeno slatko vrhnje miksajte sa šećerom u prahu i vanilijom dok ne dobijete čvrsti šlag. Pazite da ga ne premiksate.
- Šljive operite, prepolovite i izvadite koštice. Stavite ih u tavu s medom (ili šećerom), sokom naranče i cimetom. Kratko ih pirjajte na srednje jakoj vatri dok ne omekšaju i puste sok – otprilike 5-7 minuta. Ostavite da se ohlade.
- Na potpuno ohlađenu koru rasporedite šlag, a preko njega posložite šljive i žlicom prelijte sok koji su pustile. Ukrasite listićima svježe mente ili lagano naribanom koricom naranče.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.