Dok ljeto doseže svoj vrhunac, a cijela zemlja se kuha na preko 35 stupnjeva, svi tragamo za obrocima koji su lagani, osvježavajući, a opet bogati okusom i karakterom. Upravo takva je Fattoush – šarena bliskoistočna salata s tostiranim pita kruhom koja savršeno hvata duh ljeta u svakom zalogaju. Više od obične salate, Fattoush je pravo gastronomsko putovanje koje spaja tradiciju Levanta sa suvremenim lifestyleom u kojem se zdravlje i užitak više ne isključuju.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Čisto kratka povijest jela – Fattoush dolazi iz srca Libanona, a njegovi korijeni sežu u ruralne kuhinje gdje ništa nije smjelo propasti – posebno ne kruh. Kada bi pita kruh postao star i suh, domaćice bi ga narezale i prepržile te ga zatim pomiješale s onim što im je vrt tog dana ponudio: svježa rajčica, krastavci, rotkvice, zelena salata, mladi luk, začinsko bilje poput mente i peršina. Sve bi to začinile limunom, maslinovim uljem i legendarnim sumakom – kiselkastim začinom koji daje prepoznatljiv okus ovom jelu.
Fattoush je tako postao simbol kreativnosti, održivosti i sezone; jednostavno jelo koje odražava duh zajedništva, domaće kuhinje i poštovanja prema namirnicama. Danas se poslužuje u restoranima diljem svijeta, ali i dalje nosi onu toplinu i autentičnost koju može pružiti samo jelo s dušom. Evo kako ovu osvježavajuću salatu pripremiti.
Fattoush salata
Sastojci:
- 2 komada libanonskog pita kruha (ili tanki arapski kruh)
- Maslinovo ulje za tostiranje kruha
- 2 srednje rajčice, narezane na kockice
- 1 svježi krastavac, oguljen i narezan na tanke polumjesece
- 4-5 rotkvica, narezane na tanke kolutove
- 1 manja glavica zelene salate (ili romaine), narezana
- 2 mlada luka, narezana na kolutiće
- Šaka svježeg peršina, nasjeckanog
- Šaka svježe mente, nasjeckane
Za preljev:
- Sok 1 limuna
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žličica sumaka (može se naći u specijaliziranim trgovinama ili zamijeniti limunovom koricom za sličan efekt)
- Sol i papar po ukusu
- Po želji: malo naribanog češnjaka ili prstohvat mljevene paprike
Postupak pripreme:
- Započnite s kruhom. Pitu narežite na manje komade, zatim ih lagano premažite maslinovim uljem i tostirajte u pećnici na 180°C dok ne postanu zlatno-hrskavi. Ostavite ih sa strane da se ohlade.
- U velikoj zdjeli pomiješajte sve svježe povrće i začinsko bilje. U maloj posudi umutite sastojke za preljev pa ga prelijte preko salate. Kratko promiješajte i na kraju dodajte tostirani kruh tik prije posluživanja – tako će ostati divno hrskav i kontrastan u teksturi. Uz dodatak humusa sa strane, dobit ćete neodoljiv obrok!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.