Austrougarski štrudl od kestena i čokolade: Jesenska poslastica s daškom nostalgije

Ovakav štrudl vjerojatno još niste probali, a sad dolazi pravo vrijeme da to učinite!

Jesen je godišnje doba u kojem se priroda zaogrće toplim bojama, a naša kuhinja mirisima koji griju dušu. Kesten, simbol jesenskih plodova, stoljećima je bio omiljen sastojak austrougarske kuhinje. U kombinaciji s raskošnom čokoladom, ovaj skromni plod pretvara se u pravu gurmansku deliciju – štrudl koji spaja bogatstvo povijesti i suvremenu gastronomsku eleganciju. Ovaj desert evocira prizore kavana Beča i Budimpešte, gdje se uz šalicu crne kave ili čaja s limunom posluživao upravo ovakav kolač: raskošan, a opet jednostavan.

Danas ga donosimo u modernoj interpretaciji, ali s puno poštovanja prema tradiciji. Neka vas ovaj štrudl odvede na kulinarsko putovanje u srce Austro-Ugarske, recept je u nastavku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Erin Jeanne McDowell (@emcdowell)

Austrougarski štrudl od kestena i čokolade

Sastojci:

Za tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 2 žlice ulja
  • 120 ml mlake vode

Za nadjev:

  • 300 g kuhanih i pasiranih kestena (ili kesten-pirea)
  • 150 g tamne čokolade (70 % kakaa)
  • 100 g mljevenih oraha ili badema
  • 80 g šećera (po želji i manje, ovisno o slatkoći kesten pirea)
  • 50 g maslaca
  • 1 vanilin šećer
  • malo ruma ili konjaka za aromu
  • korica naranče (po želji)

Za premazivanje i završetak:

  • 50 g maslaca (otopljenog, za premaz)
  • šećer u prahu za posipanje

Postupak pripreme:

  • U posudi pomiješajte brašno i sol, dodajte jaje, ulje i mlaku vodu. Umijesite glatko tijesto, premažite ga tankim slojem ulja i ostavite da odstoji barem 30 minuta, prekriveno krpom. Ovo tijesto kasnije će se moći razvući do prozirne tankoće – pravi znak dobrog štrudla.
  • Na pari otopite tamnu čokoladu i maslac, dodajte pasirane kestene, šećer, orahe, vanilin šećer i rum. Dobro izmiješajte da dobijete bogatu, glatku kremu. Ako je nadjev pregust, možete ga omekšati s malo mlijeka ili vrhnja.
  • Na pobrašnjenom stolnjaku razvaljajte i rukama pažljivo razvucite tijesto u tanki pravokutnik. Rubove odrežite kako bi tijesto bilo ujednačeno.
  • Rasporedite nadjev ravnomjerno preko tijesta, ostavljajući 2–3 cm praznog ruba. Tijesto s pomoću stolnjaka pažljivo zarolajte u štrudl. Prebacite ga na lim obložen papirom za pečenje.
  • Premažite štrudl otopljenim maslacem i pecite 35–40 minuta na 180 °C dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Tijekom pečenja još jednom premažite maslacem da bi kora bila hrskava i mirisna.
  • Kad se štrudl malo ohladi, posipajte ga šećerom u prahu. Najbolje ga je poslužiti toplog, uz kuglicu sladoleda od vanilije ili tučeno vrhnje, a savršeno se slaže i uz čašu desertnog vina ili šalicu crne kave.
GastroReceptiAustrougarski štrudl od kestena i čokolade: Jesenska poslastica s daškom nostalgije

Facebook

100,860FanovaLajkaj