Jesen je godišnje doba u kojem se priroda zaogrće toplim bojama, a naša kuhinja mirisima koji griju dušu. Kesten, simbol jesenskih plodova, stoljećima je bio omiljen sastojak austrougarske kuhinje. U kombinaciji s raskošnom čokoladom, ovaj skromni plod pretvara se u pravu gurmansku deliciju – štrudl koji spaja bogatstvo povijesti i suvremenu gastronomsku eleganciju. Ovaj desert evocira prizore kavana Beča i Budimpešte, gdje se uz šalicu crne kave ili čaja s limunom posluživao upravo ovakav kolač: raskošan, a opet jednostavan.
Danas ga donosimo u modernoj interpretaciji, ali s puno poštovanja prema tradiciji. Neka vas ovaj štrudl odvede na kulinarsko putovanje u srce Austro-Ugarske, recept je u nastavku.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Austrougarski štrudl od kestena i čokolade
Sastojci:
Za tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 1 jaje
- 2 žlice ulja
- 120 ml mlake vode
Za nadjev:
- 300 g kuhanih i pasiranih kestena (ili kesten-pirea)
- 150 g tamne čokolade (70 % kakaa)
- 100 g mljevenih oraha ili badema
- 80 g šećera (po želji i manje, ovisno o slatkoći kesten pirea)
- 50 g maslaca
- 1 vanilin šećer
- malo ruma ili konjaka za aromu
- korica naranče (po želji)
Za premazivanje i završetak:
- 50 g maslaca (otopljenog, za premaz)
- šećer u prahu za posipanje
Postupak pripreme:
- U posudi pomiješajte brašno i sol, dodajte jaje, ulje i mlaku vodu. Umijesite glatko tijesto, premažite ga tankim slojem ulja i ostavite da odstoji barem 30 minuta, prekriveno krpom. Ovo tijesto kasnije će se moći razvući do prozirne tankoće – pravi znak dobrog štrudla.
- Na pari otopite tamnu čokoladu i maslac, dodajte pasirane kestene, šećer, orahe, vanilin šećer i rum. Dobro izmiješajte da dobijete bogatu, glatku kremu. Ako je nadjev pregust, možete ga omekšati s malo mlijeka ili vrhnja.
- Na pobrašnjenom stolnjaku razvaljajte i rukama pažljivo razvucite tijesto u tanki pravokutnik. Rubove odrežite kako bi tijesto bilo ujednačeno.
- Rasporedite nadjev ravnomjerno preko tijesta, ostavljajući 2–3 cm praznog ruba. Tijesto s pomoću stolnjaka pažljivo zarolajte u štrudl. Prebacite ga na lim obložen papirom za pečenje.
- Premažite štrudl otopljenim maslacem i pecite 35–40 minuta na 180 °C dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Tijekom pečenja još jednom premažite maslacem da bi kora bila hrskava i mirisna.
- Kad se štrudl malo ohladi, posipajte ga šećerom u prahu. Najbolje ga je poslužiti toplog, uz kuglicu sladoleda od vanilije ili tučeno vrhnje, a savršeno se slaže i uz čašu desertnog vina ili šalicu crne kave.