U kazališnoj kavani Kavkaz otvoren 9. festival „Zagreb, grad poezije“ u znaku Tina

Sinoć je u kazališnoj kavani Kavkaz svečano otvoren 9. festival ‘Zagreb, grad poezije’ koji se već tradiocinalno održava na obljetnicu Ujevićeve smrti. Festival je zamišljen kao hodočašće omiljenim Tinovim ulicama i gostionicama, zato je započeo u kazališnoj kavani Kavkaz u te se u nastavio u gostionicama Dingač, Vis, Pula, Korčula, Vinodol i Blato (današnji Tip Top). 

Novootvorena kazališna kavana reputaciju kulturne oaze Zagreba stekla je zahvaljujući umjetnicima, velikanima zagrebačke povijesne, knjićevne i kulturne scene koji su ovdje rado dolazili. Suvremeni Kavkaz nastoji zadržati epitet kultnog mjesta umjetničkog svemira Zagreba. Upravo zato se otvorenje festivala poezije svečano otvorilo u ‘Tinovoj’ kazališnoj kavani.

„Tin Ujević jedan je od umjetnika koji su obilježili ne samo svoje vrijeme, nego i brojne  generacije za budućnost. Stoga je naša ideja bila na 63. obljetnicu smrti barda hrvatske poezije oživjeti njegov duh na njemu omiljenim punktovima u Zagrebu i pretvoriti ih u mjesta kratkog scenskog događanja iz bogatog stvaralačkog opusa“ – istaknuo je ravnatelj festivala Goran Matović iz umjetničke organizacije Teatar poezije.

Nakon Kavkaza program festivala nastavio se na „Ujevićevim ulicama“,  Teslinoj i Masarykovoj, koje su nakratko bile spojene i preimenovane u Ulicu Tina Ujevića, dok je Trg Republike Hrvatske postao Trg Tina Ujevića. U isto vrijeme okupljeni umjetnici Marija Ujević Galetović, Bogdan Žižić, Sara Renar, Goran Grgić, Tonko Maroević, Perica Martinović, Antonija Stanišić, Sara Stanić, Nikša Marinović, Irena Šekez Sestrić, Zoran Kelava i dr.Valentina Brzović Rajić kroz poeziju, svirku i anegdote na svakoj od lokacija podsjetili su na Ujevićev život i stvaranje.

U okviru Festivala u subotu 10. studenoga u 11 sati na posljednjoj Ujevićevoj zagrebačkoj adresi Selska cesta 116c Teatar poezije postavit će spomen ploču velikom pjesniku.

LifestyleKulturaU kazališnoj kavani Kavkaz otvoren 9. festival „Zagreb, grad poezije“ u znaku...

Preslatki kratkonogi psići korgiji dobili su svoj kafić u Barceloni!

Barcelona je mnogima najdraži španjolski grad – odiše mediteranskom chill vibrom, ima kilometarske plaže, jednu od najzanimljivijih arhitektura svijeta te zaista sjajnu gastronomsku ponudu....

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram