Postoje deserti koji osvoje na prvi pogled, ali i oni koji to učine na prvi zalogaj. Profiteroli pripadaju u obje kategorije. Sitni, prozračni, puni kreme i preliveni sjajnim slojem karamele, oni su savršeni spoj tradicije i čistog hedonizma.
Korijeni profiterola sežu u 16. stoljeće, u vrijeme kada je talijanski dvorski kuhar Panterelli izumio tijesto pâte à choux – lagano, šuplje tijesto koje se koristi i danas. U Francusku ga je prenijela slavna Catherine de’ Medici, a francuski slastičari ubrzo su ga pretvorili u ono što danas poznajemo kao choux à la crème.
Kroz stoljeća, profiteroli su postali simbol francuskih patisserija. Najpoznatija verzija klasičnih profiterola poslužuje se punjena vanil kremom ili šlagom, uz preljev od tople čokolade. No, suvremene interpretacije dodaju nove slojeve okusa – poput slane karamele, pistacija, lješnjaka ili kave. A upravo karamel profiteroli danas su hit među ljubiteljima bogatih okusa, kao stvorenih za jesenske večere.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Caramel Profiteroles
Sastojci:
Za tijesto (pâte à choux):
- 125 ml vode
- 125 ml mlijeka
- 100 g maslaca
- prstohvat soli
- 1 žličica šećera
- 150 g glatkog brašna
- 4 jaja
Za kremu od vanilije:
- 400 ml mlijeka
- 4 žumanjka
- 80 g šećera
- 30 g gustina
- 1 vanilija štapić ili ekstrakt
Za karamel preljev:
- 150 g šećera
- 60 ml vode
- 100 ml vrhnja za šlag
- prstohvat morske soli
- 40 g maslaca
Postupak pripreme:
Pripremite tijesto:
U loncu zakuhajte vodu, mlijeko, maslac, sol i šećer. Kad zakuha, odjednom dodajte brašno i miješajte drvenom žlicom dok se tijesto ne počne odvajati od stijenki. Maknite s vatre, ohladite par minuta, zatim umiješajte jaja jedno po jedno dok smjesa ne postane glatka i sjajna.
Oblikujte i pecite:
Tijesto prebacite u slastičarsku vrećicu i istiskujte male hrpice na lim obložen papirom za pečenje. Pecite na 200°C oko 20-25 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Ohladite ih na rešetki.
Krem punjenje:
Zakuhajte mlijeko s vanilijom. U drugoj posudi izmiksajte žumanjke, šećer i gustin. Vruće mlijeko polako ulijte u smjesu, vratite sve u lonac i kuhajte dok se ne zgusne. Ohladite i punite profiterole pomoću šprice ili vrećice.
Karamel preljev:
U loncu otopite šećer i vodu bez miješanja dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Maknite s vatre, pažljivo dodajte vrhnje, zatim maslac i prstohvat soli. Miješajte dok se ne poveže u gusti, sjajni umak.
Slaganje:
Profiterole složite na tanjur ili pladanj, prelijte toplim karamelom i pustite da se lagano stisne. Za dodatni efekt – pospite morskom soli ili usitnjenim prženim lješnjacima.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.


