Kratki vodič kroz ovogodišnji Muzej realnosti – otkrijte pet stvari koje vas čekaju u Tunelu Grič

Muzej realnosti poziva vas da od 1. do 11. prosinca u Tunelu Grič prošećete kroz tunel stvarnosti, pogledate život iz tuđeg kutka, otkrijete najvrjedniju stvar na svijetu i budete dio promjene.

Ovogodišnje izdanje Muzeja realnosti ispričat će novu interaktivnu priču s važnom porukom. Instalacije Upali svjetlo, Album beskonačne obitelji i 554 lutaka koje u rukavcu tunela Grič čekaju obitelj neki su od eksponata koji će vam otvoriti vrata u različite obiteljske stvarnosti u kojima žive djeca iz cijeloga svijeta i na jedinstveni način povezati vas s tuđim životnim pričama, iskustvima i doživljajima.

Što ove godine ne smijete propustiti učiniti u Muzeju realnosti:

1. Upalite svjetlo u tunelu

Interaktivna instalacija „Upalite svjetlo za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi” sastoji se se od osvijetljenih prozora koji simboliziraju prozor dječje sobe u obiteljskom domu. Prolaskom kroz instalaciju na glavnim ulazima i izlazima te jednokratnim doniranjem sredstava za UNICEF-ovu kampanju „Svako dijete treba obitelj” moći ćete „upaliti svjetlo” na prozorima u tunelu Grič i na taj način pomoći djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

2. „Prošećite” najvećim obiteljskim albumom na svijetu

„Album beskonačne obitelji”, dugačak čak 45 metara, otkrit će obične i neobične obiteljske priče iz Hrvatske i svih kutaka svijeta. Listajući album doznajte što to povezuje obitelj iz Slavonije i Bangladeša, što obitelj znači dječaku u potrazi za izgubljenom sestrom, roditeljima koji grade novi život u drugoj zemlji, baki koja čuva devetero unučadi, braći u udomiteljskoj obitelji ili djevojčici koja živi s roditeljima za vrijeme praznika. Nakon što šetnjom kroz album osobno „dotaknete” priče, ne propustite kroz „Okvir za sretno djetinjstvo” napraviti svoju obiteljsku fotografiju i postati dio beskonačne obitelji.

3. Njih 554 čeka obitelj – i vi možete biti dio promjene

Impresivan eksponat krije se u zatvorenom rukavcu Tunela Grič. 554 ručno izrađenih lutaka predstavljaju 554 djevojčica i dječaka bez odgovarajuće roditeljske skrbi u Hrvatskoj koji će ove blagdane provesti čekajući obitelj. Svaka od njih je jedinstvena, a sve imaju isti zadatak – podsjetiti nas na važnost odrastanja u toplom obiteljskom okružju. Moći ćete na trenutak iskustiti kako je to biti 555. u redu, a na rođendan UNICEF-a, 11. prosinca, i ponijeti kući jednu od lutaka te svojom donacijom dati doprinos za bolji život djece bez roditeljske skrbi.

4. Doživite, pogledajte i poslušajte obitelj

U nesvakidašnjem „Dnevnom boravku” svakoga dana čekaju vas drugačiji „živi eksponati” – udomitelji djece iz raznih dijelova Hrvatske –  iz prve ruke doživite njihove obiteljske priče i saznajte sve o udomiteljstvu. Također, kroz oči djevojčice i dječaka, virtualna stvarnost uvest će vas u živote dviju obitelji iz izbjegličkog kampa u Bangladešu.  Zahvaljujući posebnom audio-eksponatu moći ćete prvi put poslušati radio FMilija i emisiju „Moja obitelj” o trima obiteljima: jednoj izbjegličkoj iz Sirije, jednoj velikoj zagrebačkoj obitelji s osmero djece te jednoj obitelji koja je udomila dvije djevojčice, također iz Zagreba.

5. Podsjetite se koja je najvrjednija stvar na svijetu

I za kraj, ne zaboravite uzeti sa sobom podsjetnik na najvrjedniju (ne)stvar u životu koji će vas čekati na nekoliko mjesta u Tunelu Grič.

Muzej realnosti 2018. održava se u sklopu Adventa u Zagrebu, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Postav ovogodišnjeg Muzeja realnosti moguće je razgledati u Tunelu Grič u Zagrebu od subote 1. do utorka 11. prosinca – na dan otvorenja radno je vrijeme Muzeja od 12 sati do 22 sata, dok su preostale dane vrata Muzeja otvorena od 9 sati do 22 sata. Ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

LifestyleKulturaKratki vodič kroz ovogodišnji Muzej realnosti - otkrijte pet stvari koje vas čekaju...

Preslatki kratkonogi psići korgiji dobili su svoj kafić u Barceloni!

Barcelona je mnogima najdraži španjolski grad – odiše mediteranskom chill vibrom, ima kilometarske plaže, jednu od najzanimljivijih arhitektura svijeta te zaista sjajnu gastronomsku ponudu....

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram