Najbolji recept za ukusne i mirisne uskrsne pogače

Uskrsni stol je nezamisliv bez uskrsne pogače.

U raznim krajevima ima drugačiji naziv – pogača, sirnica, pinca… a svako mjesto, pa i svako domaćinstvo ima svoj recept. Pogađate, imamo i mi svoj provjeren i ukusan recept za pogače kakve su radile naše bake. Kod pripreme pogača zaboravite na brze verzije, ovom ukusnom jelu morate posvetiti gotovo cijeli dan, a upravo taj proces pripreme, mirisi, a na kraju i okusi donijet će pravi blagdanski ugođaj u vaš dom.

Za tri pogače potrebno vam je: 

1 kg brašna
8 žutanjaka
3 bjelanjka
2 vanilin šećera
1 limun
1 naranča
6 dkg kvasca
malo soli
25 dkg šećera
10 dkg domaće masti
8 dkg maslaca
1 dcl bijelog ulja
3 dcl mlijeka
žutanjak za premaz

@the_guesthouse_vienna

Priprema:

U posudu stavite šećer, vanilin šećer i žutanjke te dobro iz izmiksajte. Dodajte masnoće, koricu od limuna i naranče, te polovinu brašna. U to dodajte kvasac koji se posebno dignuo u mlakom (nikako vrućem) mlijeku i malo šećera. Svemu dodajte sol, sok od naranče te ostatak brašna i tri bjelanjka stučena u snijeg. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ostaviti da se diže 2 sata pa ga premijesite i pustite još 2 sata da se diže. Kad se digne, oblikujte u oblik pogače. Od ove količine možete oblikovati tri pogače. Stavite na masni papir, pustite još 15 minuta “da krenu”, razrežite na vrhu (najbolje škarama na tri dijela), premažite žutanjkom i stavite peći na 170 C 35 minuta. Nakon cca 10 minuta, prekrijte ih aluminijskom folijom. I to je to.

GastroReceptiNajbolji recept za ukusne i mirisne uskrsne pogače

Preslatki kratkonogi psići korgiji dobili su svoj kafić u Barceloni!

Barcelona je mnogima najdraži španjolski grad – odiše mediteranskom chill vibrom, ima kilometarske plaže, jednu od najzanimljivijih arhitektura svijeta te zaista sjajnu gastronomsku ponudu....

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram