Food blogerica Gladuša s nama će dijeliti ukusne i zdrave recepte koji će oduševiti sve kojima je zdrava hrana svakodnevnica, ali i sve one koji tek upuštaju u kuhinjske avanture. Gladušu pratite na blogu, Instagramu i Facebooku.
Zamislite nešto slatko, a da je pritom i zdravo. Jos k tome jednostavno za pripremu. Mene takvi recepti privuku brzinom munje. Tako me je privukao i ovaj zdravi kolač od limuna – istovremeno sladak i kiseo. Ne sadrži ni šećer niti masnoće, pa je idealan za one koje paze na liniju. A ne zaboravimo da je limun prepun i vitamina C.
Sastojci:
Za biskvit:
- pola šalice agavinog sirupa
- pola šalice otopljenog kokosovog ulja
- prstohvat soli
- šalica pirovog brašna
- pola šalice samljevenih badema
Za kremu:
- 4 cijela jaja
- 1 žumanjak
- 1/3 šalice agavinog sirupa
- kora 1 limuna
- 3 žlice tapioke
- sok 2 1/2 velika limuna
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite kalup kokosovim uljem i stavite sa strane (ja sam koristila manji kalup dimenzija 23cm x 10cm).
Za biskvit pomiješajte kokosovo ulje, sol, agavin sirup te mikserom umutite dok ne dobijete kremastu teksturu. Postupno dodajte pirovo brašno i mljevene bademe. Sve dobro izmiješajte te prstima utisnite u kalup. Savjetujem vam da u kalup prvo stavite papir za pečenje, kako biste kolač kasnije lakše izvadili van.
Pecite biskvit 10-15min, dok ne postane zlatno-smeđ. U ovom dijelu pečenja sam koristila i ventilator. Kad je biskvit pečen i prije nego što ćete staviti kremu, ostavite da se skroz ohladi (20-30min). Smanjite temperaturu pećnice na 160 stupnjeva i isključite ventilaciju.
Za kremu pomiješajte jaja, agavin sirup i limunovu koricu. Dodajte tapioku i dobro je umiješajte da ne ostanu grudice. Dolijte limunov sok, izmješajte i prelijte po ohlađenom biskvitu. Pecite biskvit dok se ne stvori korica, otprilike 24-26 min.
Kada je gotovo, izvadite kolač iz pećnice i pustite da se hladi min. 6 sati. Najbolje je da ga ostavite u frižideru preko noći.
Umjesto agavinog sirupa možete koristit med te slobodno možete povećati njegovu količinu. Koristeći moje mjere, dobit ćete blago slatkasti biskvit i umjereno kiselkastu kremu. Za mene idealan spoj, jer mi je u planu bilo zadovoljiti poriv za slatkim, a pritom ostati na “zdravom”.