Sve što trebate znati o PAPA testu

Papa – test, test po Papanicolauu ili VCE (vagina-cerviks-endocerviks) razmaz jednostavna je i neinvazivna medicinska pretraga kojom se uzima obrisak rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice s ciljem otkrivanja karcinoma vrata maternice i promjena koje mu prethode.

PAPA test trebale bi obaviti sve spolno aktivne žene i to barem jednom godišnje. PAPA test je najbolje napraviti između desetog i dvadesetog dana ciklusa, a nikako ga ne treba raditi za vrijeme menstruacije.

Dva do tri dana prije testiranja ne bi trebalo koristiti vaginalete, kreme, pjene, pudere, niti imati seksualne odnose s obzirom da sve sve nabrojano može utjecati na interpretaciju testa i onemogućiti otkrivanje abnormalnih stanica.

PAPA test u kliničku je i praksu uveden pedesetih godina prošlog stoljeća, a uveo ga je američki liječnik grčkog porijekla Papanicolau, po kojem je test i dobio ime.

Točnost PAPA testa iznosi 75 do 80%, a u kombinaciji sa kolpokospijom i histološkom analizom točnost mu se penje na 95%.

Nalaz PAPA testa može biti:

1.uredan
2. bez nalaza abnormalnih stanica, ali uz upalne promjene, te eventualno vidljive i prepoznatljive uzročnike
3. abnormalan nalaz

U slučajevima kada se u PAPA-testu nalaze upalne promjene potrebno je provesti liječenje i ponoviti PAPA nalaz nakon završenog liječenja. Ponekad se u PAPA testu mogu prepoznati i specifični uzročnici upale kao što su: Leptotrix vaginalis, Gardnerella vaginalis, Trichomonas vaginalis, Chlamydia trachomatis, te različite gljivice i tzv. miješana flora. “Miješana flora„ naziv je za nakupine kokoidno-štapičastih bakterija koje nije moguće detaljnije definirati – potrebno je napraviti dodatne mikrobiološke analize.

Bacillus vaginalis flora ne predstavlja patološki nalaz jer je ona dio prirodne vaginalne flore.

PAPA testom mogu se uočiti i promjene koje upućuju na infekciju virusom HSV (herpes simpleks virus) ili HPV (humani papiloma virus). Posebno je značajan za otkrivanje infekcije HPV-om jer se ona smatra jednim od glavnih uzročnika pojave karcinoma vrata maternice.

Intimina (FacebookInstagram)

HPV je česta spolno prenosiva infekcija, pogotovo u mlađih žena i žena sa više seksualnih partnera. Do 60% spolno aktivnih žena mogu biti nosioci HPV virusa bez simptoma. U slučajevima infekcije virusom HPV potrebno je provesti tipizaciju HPV virusa da bi se odredilo spada li virus u skupinu niskog ili visokog rizika za razvoj karcinoma grlića maternice.

Glavna korist PAPA testa otkrivanje je abnormalnih stanica koje potencijalno mogu prijeći u karcinom, stoga je važno upoznati se sa određenim terminima koji se često koriste u opisu PAPA testa.

Tako se nalaz stanica koje imaju povećani potencijal za prelazak u maligne može označiti kao displazija blagog, srednjeg ili teškog stupnja, a umjesto toga može se koristiti i termin cervikalna intraepitelna neoplazija ( skraćeno CIN ), te ovisno o zahvaćenosti epitela promjene se mogu grupirati u CIN I, CIN II i CIN III.

Termini ASCUS i AGCUS označavaju atipične pločaste ili žljezdane stanice neodređenog značenja.

U slučajevima kada je PAPA-test abnormalan ne treba odmah pomišljati na karcinom, jer stanice mogu biti abnormalne, a da još uvijek nisu karcinomske i takva promjena se može uspješno liječiti. U svim stanjim u kojima je PAPA test abnormalan postoji povećana potreba za praćenjem ili daljnjom dijagnostikom kod takvih pacijentica.

Piše: dr. Sanja Gršić-Burić
Specijalistička ginekološka ordinacija dr. Sanja Gršić-Burić

Fotopexels
LifestyleZdravljeSve što trebate znati o PAPA testu

Preslatki kratkonogi psići korgiji dobili su svoj kafić u Barceloni!

Barcelona je mnogima najdraži španjolski grad – odiše mediteranskom chill vibrom, ima kilometarske plaže, jednu od najzanimljivijih arhitektura svijeta te zaista sjajnu gastronomsku ponudu....

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram