Više nema dileme – pečenje kolača čini nas sretnijim i boljim osobama, a evo i zašto

Studije su potvrdile da postoji nekoliko razloga zbog kojih je za našu psihu pečenje kolača toliko blagotvorno.

Sigurni smo da poznajete barem jednu osobu koja je doslovno ovisna o pečenju kolača – obožava isprobavati nove recepte, poklanjati kolače, peći ih za rođendane obitelji i prijateljima, nositi ih u goste… Razlog zašto neki ljudi toliko vole pečenje kolača i raznih slastica zapravo je vrlo jednostavan – ta aktivnost čini nas sretnima i ispunjenima, a sada postoje i psihološke studije koje to dokazuju.

Naime, znanstvenici su otkrili što se to točno događa u našem tijelu tijekom pečenja i darivanja kolača. Sve više i više psiholoških studija tako je pokazalo da postoji snažna povezanost između kulinarstva i našeg mentalnog zdravlja, odnosno emocionalne stabilnosti.

Što to točno znači? Da budemo precizniji, znanstvenici su otkrili da pečenje kolača kao aktivnost iznimno pomaže u ublažavanju stresa, anksioznosti i depresije te da pospješuje lučenje hormona sreće u našem tijelu.

U trenutku kada je cijeli svijet zahvaćen pandemijom smrtonosnog virusa, stalno se govori o ekonomskoj krizi i općenito kolapsu života kakvog poznajemo, nije ni čudo da su mnogi tijekom ove godine postali strastveni pekari i slastičari. Pripremanje slastica, raznih pogača, kolača ili kruhova umiruju naš um i veseli nas, a uz to širi pozitivnu energiju i na druge. Znali smo da na proljeće nismo pekli one silne banana breadove bez veze!

Stručnjaci tvrde da je svaka repetitivna aktivnost u kojoj uživamo relaksirajuća pa tako i pečenje kolača. Dok važete brašno ili šećer, omekšavate maslac, mutite jaja pa na kraju provirujete u pećnicu provjeriti je li se biskvit digao kako treba – vaše se misli čiste od negativnosti. Taj meditativni učinak cijelog procesa i osjećaj zadovoljstva koji nas ispuni nakon što nam neki kolač dobro uspije, zajedno utječu na našu opću razinu optimizma i sreće.

Osjetiti brašno pod prstima, slušati zvuk miksera i njušiti miris konačnog proizvoda iskustva su koja stimuliraju osjetila. To pak rezultira povećanjem razine endorfina u tijelu – hormona sreće koji nas čini pomalo euforičnima. Uz to, priprema kolača većinom dovodi do toga da produkt naših ruku dijelimo i s drugima, što je opet sjajno za našu psihu.

Stvarno je dobar osjećaj podijeliti svoje kolače s drugima i gledati kako uživaju u svakom zalogaju. Činjenica da smo nekome ugodili čak i najmanjom sitnicom kao što je diljenje kolača čini nas sretnijim i boljim osobama.

Zbog svih ovih razloga, kuhaču u ruku i pecite što više i što slađe!

LifestyleViše nema dileme - pečenje kolača čini nas sretnijim i boljim osobama,...

Preslatki kratkonogi psići korgiji dobili su svoj kafić u Barceloni!

Barcelona je mnogima najdraži španjolski grad – odiše mediteranskom chill vibrom, ima kilometarske plaže, jednu od najzanimljivijih arhitektura svijeta te zaista sjajnu gastronomsku ponudu....

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram