Sočna torta od jabuka, cimeta i naranče pravi je blagdanski užitak

Ovaj francuski recept gastronomsko je čudo. Jednostavan, a preukusan.

Pite od jabuka vladarice su nedjeljnih ručkova. Pripremale su ih naše bake, mame i tete, a prhko tijesto i sočno punjenje bezvremenska su kombinacija tekstura i okusa koja nikada ne izlazi iz mode. Iako obožavamo klasičnu pitu od jabuka, ovih blagdana pripremit ćemo tradicionalni francusku tortu s jabukama, cimetom i narančom – te sve oduševiti ovom delicijom.

Iako u Hrvatskoj ovaj recept nije pretjerano zastupljen ni popularan, trebao bi to postati. Radi se o twistu na pitu od jabuka, ali u sočnijoj, „mokrijoj“ verziji. Naime, ova je torta jednostavna za pripremu, ne zahtijeva komplicirane sastojke ni puno slastičarskog umijeća, a oduševljava svojim okusom i mirisom. Francuska torta od jabuka stoga je jedini kolač koji vam ovih blagdana treba.

Sastojci:

  • 680 grama očišćenih jabuka, narezanih na osmine, pa na listiće
  • Sok od jednog limuna
  • Sok od 2 veće naranče
  • 1 šalica glatkog brašna
  • 2 žlice glatkog brašna
  • 1 šalica šećera
  • 1 žlica šećera za posipanje
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 1 veliko jaje
  • 2 žutanjka
  • 1 šalica ulja
  • 1 šalica mlijeka
  • 1 zličica ekstrakta vanilije
  • šalica od 250 ml

Postupak pripreme:

Prvo zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva. Okrugli kalup premažite maslacem ili margarinom, te dno obložite papirom za pečenje. Jabuke ogulite, narežite na osmine, pa na listiće. Dobiti ćete kao male trokutiće. Stavite u posudu pogodnu za mikrovalnu, npr. vatrostalnu sa poklopcem. Poklopite i stavite u mikrovalnu na 3 – 3,5 minute. Izvadite jabuke i prelijte ih limunovim i narančinim sokom te ostavite da se malo ohlade.

Za to vrijeme pomiješajte pjenjačom suhe sastojke –  1 šalicu brašna, 1 šalicu šećera, prašak za pecivo i sol. Pjenjačom izmiješajte 1 jaje, 1 šalicu ulja, 1 šalicu mlijeka i ekstrakt vanilije. Neka se sve dobro pomiješa, pa umiješajte suhe sastojke. Od ove smjese odvojite 1 šalicu, pa u nju dodajte 2 žlice brašna. Sa tom smjesom prelijte tortu prije samog pečenja. U ostatak smjese (veći dio) dodajte 2 žutanjka i promiješajte te pomoću špatule umiješajte ohlađene jabuke. Istresite smjesu s jabukama u pripremljen okrugli kalup. Lijepo poravnajte tako da vam jabuke ne vire iz smjese. Prelijte smjesom u koju ste dodali 2 žlice brašna. To napravite sa žlicom jer je smjesa malo gušća, pa da možete lijepo rasprediti. Pospite sa 1 žlicom šećera.

Pecite na 165 stupnjeva oko 1 sat i 15 minuta ili dok vam vilica kojom budete provjeravali tortu ne izađe čista. Ovu tortu pecite između donje i srednje prečke u pećnici, dakle ne skroz nisko, ali ne ni na srednjoj prečki. Ohladite tortu te pospite šećerom u prahu i poslužite.

FotoPexels
GastroReceptiSočna torta od jabuka, cimeta i naranče pravi je blagdanski užitak

Eurospin i ove godine donacijom podržao udrugu Marra Altrui

Nadolazeći blagdanski period podsjeća nas na važnost solidarnosti, empatije i zajedništva. Poznati diskontni lanac Eurospin iznimnu pažnju posvećuje društveno odgovornom poslovanju pa tako već...

Facebook

99,687FanovaLajkaj