Pečenje kolača sjajna je antistres terapija pa stoga napravite ove keksiće od naranče!

Okus zime na tanjuru.

Miris citrusa u kombinaciji s čokoladom neodoljiv je spoj koji malo koga ostavlja ravnodušnim. S obzirom na to da je u punom jeku sezona naranči, zimske voćke divnog okusa i mirisa, donosimo vam jednostavan i brz recept za pravu zimsku gastronomsku rapsodiju – keksiće od naranče i čokolade.

Ovi su keksi zdravi i nisu pretjerano kalorični, što je svakako dobro, jer garantiramo da ih nećete moći prestati jesti. Budući da smo još od prethodne godine svi pod stresom i pristiskom što zbog potresa, što zbog koronavirusa, odlično je vrijeme da i sami isprobate antistres terapiju pečenjem slastica. Psiholozi tvrde da ona iznimno povoljno utječe na našu psihu pa se stoga ovog tjedna primite posla, zasučite rukave i ispecite ove slatke kekse stvorene za uživanje tijekom zimskih mjeseci.

Sastojci:

  • 350 g pirovog glatkog brašna
  • 200 g maslaca
  • 3 pune žlice meda (bagrem)
  • korica jedne naranče
  • 2 žlice soka od naranče
  • 1-2 kapi eteričnog ulja slatke naranče
  • 1 jaje
  • 100 g čokolade s većim postotkom kakaa
  • ribana korica naranče i limuna za posipanje

Postupak pripreme:

U multipraktik s nastavkom za tijesto stavite maslac sobne temperature i med pa izradite u kremu. Dodajte koricu i sok naranče, eterično ulje, jaje, brašno i sve miksajte dok ne dobijete masnu glatku smjesu. Bit će mekana i neće se dati formirati, ali ne brinite. Prebacite tijesto na prianjajuću foliju duljine oko 40 cm pa zamotajte i valjajte dok ne dobijete valjak promjera oko 6 cm i duljine oko 35 cm. Pažljivo prebacite tijesto u hladnjak i čekajte da se lijepo stisne (oko sat vremena) kako bi mogli bez problema rezati šnite. Šnite režite na debljinu oko 4-5 mm pa slažite na pleh za pečenje koji ste obložili masnim papirom. Neka se peku u prethodno zagrijanoj pećnici oko 12 minuta na 170 stupnjeva. Pustite ih da se malo ohlade pa svaki keks uvaljajte do pola u otopljenu čokoladu. Čokoladu otopite na pari i po potrebi dodajte malo mlijeka ako vam se čine previše gusto. Kekse polovično umočite u čokoladu i zatim po želji čokoladu posipajte s malo ribane korice naranče ili limuna. Alternativa čokoladi može biti i jednostavno pispanje keksića sa šećerom u prahu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @baked_by_bengtsson

GastroReceptiPečenje kolača sjajna je antistres terapija pa stoga napravite ove keksiće od...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram