Prije nekoliko godina food blogeri i influenceri Instagrama proslavili su neodoljive slatke doručke – chia pudinge. Famozne chia sjemenke bile su odjednom ‘it’ hrana svijeta, a o njihovoj se nutritivnoj važnosti naveliko pisalo. Naime, njihov nutritivni sastav općenito povoljno djeluje na zdravlje čitavog organizma pa se preporučuju u redukcijskim dijetama jer veoma brzo mogu nadomjestiti nedostatak mnogih tvari. Iako ih možemo dodavati u razne pekarske proizvode i salate, najpopularniji način konzumacije chia sjemenki je onaj u obliku pudinga.
Prethodno namočene sjemenke nabubre i stvaraju sluz te gotovo trenutno pružaju osjećaj sitosti, pospješuju rad crijeva, ubrzavaju probavu i ubrzavaju izlučivanje toksina iz tijela, pa ih je idealno jesti ujutro, za doručak.
Tako su nastali i chia pudinzi – slatki i zdravi snackovi u čašicama ili zdjelicama koji su se preko noći odmarali u hladnjaku, a ujutro su spremni za posluživanje. Mogu im se dodavati razni napitci, sokovi i biljna mlijeka, jogurti ili pak cijeđeni voćni sokovi i smoothiji, a uz dodatak orašida, granole i svježeg voća postaju prava gastronomska remek-djela.
Odlučili smo vam stoga predstaviti recept za iznimno ukusan, zdrav i nutritivno bogat chia puding.
Sastojci:
- 4 žlice chia sjemenki
- pola limenke kokosovog mlijeka
- šaka granole ili pahuljica po izboru
- šumsko voće
- cimet
- vanilija
- prženi lješnjaci
- listići kokosa
Postupak pripreme:
Namočiti 4 velike žlice chia sjemenki u malo vode i ostaviti ih da nabubre preko noći. Ujutro ih pomiješati s pola limenke kokosovog mlijeka. Pripremiti posudicu i to tako da u nju prvo stavimo granolu ili pahuljice, zatim sloj chie i kokosovog mlijeka, pa opet sloj granole i zatim ostatak kreme s chia sjemenkama prelijemo preko svega. Na kraju zagrijati u lončiću malo smrznutog šumskog voća i napraviti umak od cimeta, vanilije i voća. Zasladimo po želji i još vruće prelijemo preko svog chia pudinga. Na kraju ukrasimo svoj doručak prženim lješnjacima i listićima kokosa te uživamo.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.