Talijanska kuhinja nerijetko inspirira cijeli svijet svojim jednostavnim i aromatičnim jelima, a u tu kategoriju svakako spada poznata toskanska salata Panzanella koja predstavlja idealan i brz ljetni obrok. Salata je to koja je prije bila poznata kao obrok siromašnih, upravo zbog suhog kruha koji je glavni sastojak, a osim što je možete jesti samostalno, odličan je prilog jelima s roštilja.
Sastojci:
- Kruh
- Crveni luk
- Rajčica
- Češnjak
- Listovi bosiljka
- Maslinovo ulje i ocat
- Papar, sol
Bilo koji kruh narežite na komadiće veličine jednog zalogaja te ga posložite na papir za pečenje i pecite dok ne porumeni, otprilike 5-10 minuta (izvorni recept koristi stari kruh, ali okus je puno bolji ako svježi kruh pripremite u pećnici). U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, češnjak, ocat, sol i papar. Rajčicu i crveni luk izrežite na komadiće te ih pomiješajte s kruhom i prelijte dresingom. Ova salata obavezno mora odstajati u frižideru prije posluživanja (barem jedan sat), a prije posluživanja nadodajte joj listove bosiljka.
View this post on Instagram
U ovaj osnovni recept lako možete ubaciti i drugi namirnice poput mozzarelle, piletine, ili bilo kojeg drugog povrća!