Miris jorgovana napokon je u zraku. Evo što trebate znati o ovom opojnom cvijetu

Cvjetanje jorgovana znak je da smo zašli već duboko u proljeće te da nam se uskoro bliži svibanj. Saznali smo zanimljive činjenice o ovom prekrasnom cvijetu.

Primijetili smo kako je krenula sezona jorgovana, mnogima omiljenog poroljetnog cvijeta božanstvenog mirisa. Jorgovan je prepoznatljiv vjesnik proljeća i jedan je od  proljetnih cvjetova najopojnijeg mirisa, a ovih dana plijeni pozornost u dvorištima, cvjećarnicama i na tržnici. Cvjetovi su mu obično ljubičasti, ali postoje i bijeli, svijetlo žuti i ružičasti primjerci, čak i u boji tamnog burgundca. Neke od tih boja prati i simbolika pa tako ružičasti jorgovan govori o prvoj ljubavi, a bijeli upućuje na nevinost, zbog čega se često daruje u buketima.

Prekrasni jorgovani cvatu tek oko tri tjedna u godini pa je sada pravo vrijeme da ih unesete u svoj interijer i prostorije svog doma obavijete njihovom slatkim, zanosnim mirisom. Jorgovani su iznimno nježni te lako venu, a životni vijek u vazi im možete produžiti ako im svaki dan mijenjate hladnu vodu te ih podrezujete.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Катя Кутузова (@ketrinkutuzova)

Inače, jorgovani rastu u grmovima ili kao malo drveće, a mogu biti visoki od 2 do 10 metara sa stablima promjera 20-30 cm. U Europu su stigali iz Male Azije u 16. stoljeću, a danas postoji gotovo 1000 različitih kultivara s obzirom na to da je biljka visoke hortikulturne vrijednosti. Razdoblja cvjetanja kreću se od srednjeg proljeća do ranog ljeta, zavisno od vrsta. Popularnost jorgovana traje već stoljećima. Riječ je o biljci koja u svojim cvjetovima, listovima i stabljici skriva brojna ljekovita svojstva pa je vrlo popularna u homeopatiji. Liječi krv, jetra, probavu, ali i psihičke tegobe.

Ako ne možete uživati u njegovom mirisu i malim cvjetićima u vlastitom vrtu, uvijek možete kupiti buket jorgovana i smjestiti  gau vazu te uživati u njemu u svom domu. Osim toga, idealan je za izradu vjenčića i cvjetninih dekoracija zbog čega postaje sve popularniji u izradi svadbenih buketića.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli ????? ??????? • Սիրով (@sirovflorals)

Zanimljivo je kako ljubičasti jorgovan simbolizira snažnu, trajnu ljubav, a po njemu je dobila ime i poznata domaća pjesma “Ulica jorgovana” Darka Domijana. U svijetu popularnost jorgovana dokazuju brojni festivali posvećeni ovom cvijeću, a najviše ih je u SAD-u.

Jorgovani su prekrasni zahvaljujući svojim nježnim, romantičnim bojama, kao i mirisu koji mnoge vraća u djetinjstvo, kada su u gradskim dvorištima mnogo češće rasla stabla ovog opojnog cvijeća. Kako bismo vas inspirirali da idete odrezati par grana i sami napravite buket, ili ga jednostavno kupite, donosimo vam Instagram dokaze koliko je ovo cvijeće lijepo za gledati, ali i za mirisati.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli La Tulipe, LLC (@la_tulipe_design)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Olga (@o.l.i.i.i_kadry)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Justina Ramanauskienė (@sugar_to_dust)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Starlie Squires (@bloomsandbranches)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ekaterine Buadze (@buadzeekaterine)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sydney Wedding Florist (@flowers.by.nicola)

Jolie domInterijeriMiris jorgovana napokon je u zraku. Evo što trebate znati o ovom...

Brow artistica Ket Crnolatac lansirala svoj dugoočekivani beauty brand

Katarina Crnolatac, poznata hrvatska beauty & brow artistica i vlasnica studija za uljepšavanje obrva i lica, lansirala je svoj dugoočekivani beauty brand pod nazivom...

Pieceofshhh Studio ima novu kampanju za kolekciju inspiriranu trešnjama

Svojim novim dizajnerskim potezom, Pieceofshhh Studio još jednom potvrđuje svoju originalnost u kreativnom izražavanju. Predstavljen je novi nastavak Times New Romance kolekcije koja odiše...

Naša poznata modna stilistica Ivana Pavić priprema proljetno izdanje radionice Stilska jednadžba

Kroz uslugu online stilističkog savjetovanja “Virtual Stylist” razbila je stigmu kako su modni stilisti rezervirani samo za povlaštene i ponudila uslugu koja pred vas servira gotove...

Zagreb dobio novu kraljicu – okrunjena je Lanett Whitney

Lanett Whitney izabrana je za novu Kraljicu Zagreba u prepunoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Lentu i cvijeće uručio joj je Dževad Halilović, a krunu joj je predala Kraljica...

Facebook

99,687FanovaLajkaj

instagram