Isprobajte ispeći galette pitu s jagodama. Nećete požaliti

Ovaj rustikalni desert nije teško pripremiti, a okusom je spektakularan.

Tražite neki proljetni, lagani, a malo drugačiji recept? Donosimo vam ovaj za galette, francusku pitu s jagodama, omiljenim proljetnim bobicama. Usmjesto jagoda, ako vam je tako draže, možete iskoristiti i neko drugo bobičasto voće te u konačnici piti dodati sladoled od vanilije ili šlag, no jamčimo vam da će i u ovoj originalnoj basic verziji biti jako ukusna.

Hrskavo tijesto, listići badema, sočne, mirisne jagode – kombinacija sastojaka i tekstura koja vas je vjerojatno osvojila već dok samo čitate o njoj, a što će tek biti kada je zapravo kušate. Iskoristite vikend pred nama i počastite svoje ukućane ili goste ovom rustikalnom pitom – nećete požaliti.

Galette s jagodama

Sastojci za tijesto:

  • 210 g glatkog brašna
  • 2 žlice šećera
  • prstohvat soli
  • 200 g hladnog maslaca
  • 3 do 5 žlica hladne viode

Sastojci za nadjev:

  • 500 g jagoda
  • 4 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice gussnela

Dodatno:

  • 1 jaje
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • listići badema

Postupak pripreme:

  • U posudu stavite brašno, šećer, sol i nasjeckajte hladni maslac. Dodajte 3 žlice hladne vode i zamijesite tijesto. Nemojte predugo mijesiti jer ne treba biti savršeno glatko. Ovisno o brašnu, po potrebi dodajte još koju žlicu vode. Tijesto spljoštite u disk, zamotajte u prozirnu foliju pa ga stavite u frižider da odmara sat vremena.
  • Jagode nasjeckajte, dodajte im šećere i gussnel, sve dobro promiješajte. Pećnicu zagrijte na 180°C. Tijesto razvaljajte na debljinu od oko 1-2 cm u jedan krug na komadu masnog papira ili u 3 manja kruga.
  • Jagode rasporedite po tijestu pritom pazeći da uz rub ostavite nekoliko centimetara praznog kako biste kasnije lakše mogli preklopiti tijesto i zatvoriti galette.
  • Preklopite rubove tijesta prema unutra. Jaje razmutite i premažite rubove te ih dodatno pospite smeđim šećerom i listićima badema. Stavite peći galette oko 30 minuta, odnosno dok ne porumeni.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Abinaya | Food blogger (@abinayaskitchen)

GastroReceptiIsprobajte ispeći galette pitu s jagodama. Nećete požaliti

Obnovljeni Atelijer Meštrović novim postavom otvara vrata sredinom prosinca

Nakon dugotrajne obnove uzrokovane potresima, zagrebački Atelijer Meštrović ponovno se otvara sredinom prosinca s novim stalnim postavom. Projekt je vodila ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića...

Obnovljeni Atelijer Meštrović novim postavom otvara vrata sredinom prosinca

Nakon dugotrajne obnove uzrokovane potresima, zagrebački Atelijer Meštrović ponovno se otvara sredinom prosinca s novim stalnim postavom. Projekt je vodila ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića...

Facebook

100,860FanovaLajkaj