Za vrijeme visokih temperatura ovaj napitak pruža trenutno olakšanje od žege

Lassi je indijski napitak za zdravu i uravnoteženu probavu, ali nam može i poslužiti kao genijalno osvježavajuće piće za vrijeme ovih nepodnošljivo vrućih dana.

Uz đumbirovu vodu i kanji napitak, Lassi je treći važan napitak s kojim se susrećemo na ayurvedskim klinikama. Ayurveda, drevna indijska medicina, iz prirode crpi svoje lijekove i metode liječenja raznih stanja, a napitak Lassi preporuča se ispijati za vrijeme ljetnih mjeseci, kao i kod problema s probavom.

S obzirom na to da se mnogi jedva nose s visokim temperaturama, a drugi pak imaju probleme s probavom kad god odu na godišnji odmor, odlučili smo vam danas predstaviti recept za ovaj vitaminski napitak koji na više razina pomaže održavanju organizma u optimalnom stanju.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli AyurVeda AG (@ayurvedaag)

Dakle, prvenstveno morate znati da se Lassi priprema s domaćim jogurtom, vodom te ljekovitim začinima i dodacima. Postupak pripreme Lassija vrlo je jednostavan. Radi se od domaćeg jogurta koji je svjež, a od kupovnog se razlikuje po finoći, lakoj probavljivosti i okusu. Svježi jogurt uspostavlja zdravu mikrofloru i jača imunitet pa je jako bitno da ako ikako možete za pripremu Lassija koristite domaći jogurt, a ne neki iz velikih supermarketa.

Općenito, kada ga pripremite, ispijte jednu čašu Lassija dnevno te bi on trebao smanjiti nadutost te olakšati i ubrzati rad probavnog sustava, pomaći kod zatvora, proljeva i drugih poremećaja želuca. Uz to, savršeno će hidrirati organizam te vas osvježiti. Možete ga napraviti u slatkoj ili slanoj verziji, a mi vam donosimo recepte za obje opcije.

Slani Lassi

Slani Lassi je posebno dobar za poticanje probavnog sustava, dok slatki Lassi hrani i smiruje tijelo.

Sastojci:

  • 1 čaša domaćeg jogurta
  • 3 čaše vode (sobne temperature)
  • prstohvat đumbira
  • prstohvat himalajske soli
  • prstohvat crnog papra
  • prstohvat kumina

Postupak pripreme:

Stavite vodu, jogurt i začine u blender i izmiksajte. Ako nemate blender ili štapni mikser, izmiksajte ručnom miješalicom dok se ne stvori fina pjenica. Isprobajte napitak i po osobnom ukusu dodajte ili smanjite količinu začina. Đumbir, crni papar i kumin potiču probavu te jačaju želudac i crijeva. Lassi je odmah spreman za konzumaciju, pa ga pripremite neposredno prije ručka za optimalno djelovanje.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Milk & Meadows (@milk_meadows)

Slatki Lassi

Sastojci:

  • 1 čaša domaćeg jogurta
  • 3 čaše vode (sobne temperature)
  • prstohvat kardamoma
  • 1-2 jušne žlice organske ružine vodice
  • 2 jušne žlice meda

Postupak pripreme:

Stavite vodu, jogurt, med i 1 do 2 žlice ružine vodice (ovisno o jačini arome) u blender i izmiksajte. Isprobajte napitak te prilagodite količinu meda, kardamoma i ružine vodice vlastitom ukusu. Ako ne volite med, zamijenite ga čistim javorovim sirupom ili smeđim šećerom. Prirodni med pomaže kod bolesti želuca i crijeva. Kardamom potiče probavu i smanjuje plinove u crijevima te čisti jetru i tijelo od toksina. Ružina vodica uravnotežuje i obnavlja crijevnu floru, hladi tijelo i potiče probavu. Slatki Lassi konzumirajte odmah nakon pripreme, prije ili tijekom ručka.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sinnitta Barbaro (@sinnis_kitchen)

GastroMale tajneZa vrijeme visokih temperatura ovaj napitak pruža trenutno olakšanje od žege

Preslatki kratkonogi psići korgiji dobili su svoj kafić u Barceloni!

Barcelona je mnogima najdraži španjolski grad – odiše mediteranskom chill vibrom, ima kilometarske plaže, jednu od najzanimljivijih arhitektura svijeta te zaista sjajnu gastronomsku ponudu....

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram