Za vikend nas očekuje najstrašnija noć u godini, odnosno Noć vještica iliti Halloween, a diljem svijeta ljudi će se maskirati, zabavljati i vrijeme provoditi u dubljenju bundeva ili pak gledanju horor filmova. Mi ćemo uživati u svim tim aktivnostima, ali ćemo se prepustiti i pečenju slatkih Halloween kolačića koji oduševljavaju i okusom i izgledom. Vjerujte nam, jako su ukusni, a možete ih napraviti u iznimno mnogo oblika – od malih bundeva, šišmiša i metli, pa sve do duhova. Recept je u nastavku.
Halloween keksići
Sastojci:
Za kekse:
- 125 g mekog maslaca
- 75 g šećera
- 1 jaje
- 1 žličica vanilin šećera
- 250 g brašna
- 1 prstohvat soli
Za ukrašavanje:
- oko 200 g fondanta bijelog
- 1 pakiranje boja za kolače
- 140 g tamne čokolade
Postupak pripreme:
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Tijesto:
- Stavite mekani maslac, šećer, vanilin šećer, jaje i prstohvat soli u posudu. Postepeno dodajte brašno. Umijesite tijesto ručno ili mikserom (spiralnim nastavcima) otprilike 1-2 minute, sve dok se ne postigne glatka i ravnomjerna masa. Pokrijte tijesto prozirnom folijom i ostavite da odstoji u hladnjaku oko 30 minuta.
Pečenje:
- Razvaljajte tijesto valjkom na debljinu od 3-4 mm i izrežite Halloween oblike kalupima ili uz pomoć predložaka. Stavite oblike na papir za pečenje na limu, međusobno udaljene 1 cm. Premijesite ostatak tijesta, razvaljajte i ponovo izrežite. Stavite lim na donji dio pećnice i pecite oko 20 minuta, dok se keksi ne zarumene. Ostavite da se ohlade prije nego što započnete s ukrašavanjem.
Ukrašavanje:
- Obojite fondant u željenu boju, tanko ga razvaljajte i izrežite na komade promjera keksa. Zalijepite fondant na keks s malo vode. Ponovite postupak sa svim keksima. Tamnu čokoladu otopite na vodenoj pari pri niskoj temperaturi. Pomoću čokolade ukrasite kekse po želji.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.