Jede nam se domaća Jaffa torta! Imamo odličan recept

Kremasti kolač koji spaja neodoljive okuse.

Rijetko koja kombinacija okusa toliko podsjeća na zimu i u toj mjeri pruža zadovoljstvo nepcu kao što je to slučaj s miksom čokolade i naranče. Slatkoća čokolade savršeno se stapa s kiselom gorčinom i svježinom naranče, a rezultat je gastronomski spoj kojem rijetko tko može odoljeti. Ne čudi nas stoga da su slavni Jaffa keksi među najprodavanijima u svijetu, kao ni to da se na društvenim mrežama mogu pronaći stotine recepata koji imitiraju teksturu i okus tih keksa.

S obzirom da su dani sve hladniji, a zalepršale su i prve pahulje snijega, pravo je vrijeme da kuću ugrijemo paljenjem pećnice i razvedrimo se ukusnim kolačima. Danas vam tako predstavljamo recept za najsočniju i najraskošniju domaću Jaffa tortu. Iako se ne radi o najjednostavnijoj i najbržoj recepturi, ovaj kolač na kraju se itekako isplati napraviti – pogotovo u predblagdansko doba domjenaka i svečanih večera za obitelj i prijatelje.

Jaffa torta

Sastojci:

Za svijetli biskvit:

▪ 5 jaja

▪ 8 žlica oštrog brašna

▪ 7 žlica šećera

▪ 1 vanilin šećer

▪ 4 žlice ulja

▪ 4 žlice vode

▪ 3 žličice praška za pecivo

Za tamni biskvit:

▪ 5 jaja

▪ 8 žlica oštrog brašna

▪ 7 žlica šećera

▪ 1 vanilin šećer

▪ 4 žlice ulja

▪ 4 žlice vode

▪ 3 žličice praška za pecivo

▪ 2 žlice kakaa

Krema:

▪ 1,5 l mlijeka

▪ 4 pudinga od vanilije

▪ 200 g šećera

▪ 1 margarin

▪ 20 dag šećera u prahu

▪ 4 rebra čokolade

I još:

▪ sok od dvije naranče (za namakenje biskvita)

▪ 4 paketa jaffa keksa

▪ tučeno vrhnje ili šlag krema

Postupak pripreme:

  • Prvo treba ispeći bijeli i tamni biskvit i to tako da odvojimo bjelanjke od žumanjaka. Umutimo bjelanjke u snijeg s prstohvatom soli. Mutimo žumanjke postupno dodajući šećer, vanilin šećer, ulje, vodu i prosijano brašno i prašak za pecivo. U smjesu lagano žlicom umiješamo pjenu od bjelanjaka. U tamni biskvit dodati i dvije žlice kakaa. Peći na papiru za pečenje u kalupu za torte promjera 30 cm.
  • Za kremu je potrebno skuhati u mlijeku i šećeru puding. U ohlađeni puding dodati 1 margarin izmiksan prethodno s 20 dag šećera u prahu. Podijeliti smjesu na dva dijela. U jedan dio dodati 4 rebra istopljene čokolade. Dobro sjediniti.
  • Zatim se torta slaže sljedećim redosljedom – Prvo položimo tamni biskvit i dobro ga natopimo zaslađenim sokom od 1 naranče i vode. Preko njega složimo pola bijele kreme, preko kreme poredamo Jaffa kekse (namočene prethodno u mlijeko) čokoladnom stranom prema kremi. Dobro utisnuti kekse u kremu i prekriti ostatkom bijele kreme.
  • Potom stavimo svijetli biskvit i dobro ga natopimo zaslađenim sokom od 1 naranče i vode. Preko njega složimo pola tamne kreme, preko kreme poredamo Jaffa kekse namočene prethodno u mlijeko s čokoladnom stranom prema kremi. Dobro utisnuti kekse u kremu i prekriti ostatkom tamne kreme.
  • Tortu dekoriramo tučenim slatkim vrhnjem ili šlag kremom, a možemo ju ukrasiti i čokoladnom glazurom ili s još naslaganih Jaffa keksa na vrhu.
GastroReceptiJede nam se domaća Jaffa torta! Imamo odličan recept

Facebook

100,860FanovaLajkaj