Blagdanski keksi naših baka: Tri recepta koja se moraju naći na božićnom stolu

Okusi i mirisi tradicije.

Iako svake godine pronađemo barem dva ili tri nova božićna recepta za nove slastice koje želimo probati, uvijek se rado vraćamo i okusima i keksićima kakve su radile naše bake i mame. Tradicionalni suhi keksi oduvijek su bili esencija blagdanska trpeze, pa bez njih ne može proći ni ovaj Božić. Ako stoga tražite najbolje recepte za Linzere, rum kuglice ili pak najmekanije medenjake – mi imamo sve informacije koje vam trebaju.

Linzer keksići

Sastojci: 

  • 300 g glatkog brašna
  • 200 g masti (ili maslaca)
  • 100 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 1 jaje
  • 50 g marmelade od šljiva i marelica za spajanje

Postupak pripreme:

Prstima umijesiti maslac sa brašnom. Dodati šećer i opet zamijesiti. Na kraju dodati jedno jaje. Zamijesiti prhko tijesto i zamotati u prozirnu foliju. Ostaviti ga u hladnjaku (ili na hladnom) sat vremena. Razvaljati tijesto (na pobrašnjenoj podlozi ili omotano prozirnom folijom) i rezati kalupima. Napraviti isti broj cijelih linzera i onih s rupom u sredini. Peći na 180 stupnjeva, 10-ak min, moraju ostati svijetli! Gornji i donji dio linzera uvaljati u šećer u prahu sa vanjskih strana. Premazati donji linzer marmeladom pa ih spojiti – na takav način će vam marmelada ostati lijepog izgleda.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zauberbackwerk ??? (@zauberbackwerk)

Rum kuglice

Sastojci: 

    • 150 g tamne čokolade
    • 50 g maslaca
    • 100 g mljevenih lješnjaka
    • 50 grama keksa Petit Beuere (keksi s maslacem)
    • 3 žlice ruma
    • 50 grama šećera u prahu
    • Za ukrašavanje –  kokosovo brašno, šarene šećerne perlice i čokoladne mrvice

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sit Fit (@sitfitsi)

Postupak pripreme:

Smrviti kekse sa valjkom ili u blenderu i ostaviti sa strane. Na pari zajedno otopiti maslac i čokoladu. Miješati da se brže otopi. Smjesu maknuti sa vatre, te joj dodati mljevene lješnjake i dobro sve izmiješati. Zatim u smjesu dodati smrvljene kekse i ujediniti smjesu. U posebnoj posudi zagrijati rum i šećer u prahu da se otopi. Tekućinu također ubaciti u smjesu i miješati dok se ne dobije ujednačena smjesa. Ostaviti na hladnom pola sata da se sastojci prožmu. Nakon toga raditi kuglice te ih po želji uvaljati u kokosovo brašno, šarene šećerne perlice ili čokoladne mrvice. Ohladiti prije posluživanja barem 4 sata, najbolje preko noći da se dobro stisnu.

Medenjaci

Sastojci:

  • 15 dag maslaca
  • 15 dag meda
  • 35 dag glatkog brašna
  • 10 dag mljevenih oraha (ako ih ne volite ili ste alergični na orahe, slobodno ih izbacite)
  • 2 manja ili 1 veliko jaje
  • 1 čajna žličica sode bikarbone
  • začini po želji (cimet, klinčić, đumbir…)

Postupak pripreme:

Staviti brašno u veću zdjelu, dodati sodu i orahe pa dobro promiješati. Ako ćete koristiti začine, dodajte i njih u brašno u ovoj fazi pripreme. Maslac narezan na tanje listiće staviti u brašno pa ga smrviti prstima. U smjesu brašna i maslaca ubaciti prethodno razmućeno jaje i opet malo promiješati. Dodati med u smjesu pa rukama umijesiti tijesto koje potom zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena. Nakon hlađenja izvadite tijesto. Žlicom željene veličine zagrabite smjesu pa je rukama oblikujte u kuglicu. Ako želite velike medenjake, koristite veliku žlicu, a manju odaberite ako želite malene medenjake. Slažite medenjake u posudu za pečenje koju ste obložili masnim papirom. Ostavite prostora između njih jer će se tijekom pečenja napuhnuti zahvaljujući sodi bikarboni. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva 10 minuta ili dok ne primijetite da je rub na dnu medenjaka tamno smeđe boje. Ne brinite ako su na vrhu malo mekani, stisnut će se nakon pečenja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by o dɛʁm #cofm22 (@audermehq)

GastroReceptiBlagdanski keksi naših baka: Tri recepta koja se moraju naći na božićnom...

Facebook

100,860FanovaLajkaj