Iako uz Božić i novogodišnje praznike većinom vežemo ispijanje vruće čokolade i kakaa kao tradicionalnih vrućih, a slatkih napitaka, sigurno ste već u američkim filmovima nebrojeno puta vidjeli kako oni u zimsko doba godine uživaju u gustom, kremastom likeru od jaja, popularno znanom i kao Eggnog. Naime, američka gastro tradicija nezamisliva je bez ovog statement likera koji se može napraviti u alkoholnoj i bezalkoholnoj verziji, a baš uvijek osvaja kremastom teksturom i slatkoćom. Probajte ga i sami napraviti za Novu godinu te se uvjerite da se radi o najfinijem zimskom piću koji ste do sada imali prilike kušati!
View this post on Instagram
Eggnog
Sastojci:
- 6 velikih žumanjaka
- 2 bjelanjka
- 700 ml mlijeka
- 250 ml slatkog vrhnja
- 60 ml tamnog ruma
- 60 ml burbona
- 340 ml konjaka
- 150 g šećera
- Prstohvat soli
- Muškatni oraščić
Postupak pripreme:
- Miksajte žumanjke sa 100 g šećera nekoliko minuta, sve dok smjesa ne postane svijetlija i gusta. Zagrijte mlijeko na vatri i dodajte mu prstohvat soli. Vruće mlijeko polagano dodajte u smjesu jaja i šećera, uz stalno miješanje. Sve zajedno vratite na vatru i kuhajte dok se smjesa ne zgusne, otprilike tri minute. Miješajte drvenom žlicom. Smjesu procijedite i prelijte u veliku posudu za punč. Pričekajte da se ohladi i povremeno promiješajte. Dodajte slatko vrhnje, burbon, rum i konjak. Pokrijte i ostavite u hladnjaku preko noći.
- Sljedeći dan dva bjelanjka umutite na pari s preostalih 50 g šećera. Smjesa bi nakon dvije do tri minute trebala biti glatka i šećer bi se trebao otopiti. Maknite s vatre i izmiksajte u čvrst snijeg, a potom lagano umiješajte u ohlađenu smjesu od žumanjaka.