Zimska idila na romantičnom jezeru? Razmotrite posjet bajkovitom Hallstattu

Jer Austrija nudi puno više od skijališta i Beča.

Ako ste već uživali u čarima Bleda i Bohinja, a dosadili su vam i izleti po Lijepoj Našoj, savjetujemo vam da jedan vikend ove zime odvojite za posjet romantičnom Hallstattu, najljepšem austrijskom gradiću koji je 1997. uvršten na UNESCO-v popis mjesta svjetske kulturne baštine u Europi. Ovo idilično alpsko mjestašce ne nudi skijališta ni snježne padine za zimske radosti, ali je iznimno šarmantno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ????? ???????? (@worldtourists)

Smješten na jugozapadnoj obali Hallstattskog jezera u austrijskom kraju Salzkammergutu u Gornjoj Austriji, Hallstatt se nalazi u blizini državne ceste Salzburg-Graz, a najpoznatiji je po najstarijem rudniku soli u Europi, ali i po svojoj neopisivoj ljepoti. Dokaz toga koliko je ovaj gradić šarmantnan je i činjenica da su Kinezi izgradili svoju kopiju Hallstatta u Kini! Inače se smatra kako je je Hallstatt jedno od najstarijih kontinuirano naseljenih mjesta u Europi. Ovdje ljudi žive unazad 7.000 godina, zahvaljujući soli koja je nađena u planini visoko iznad grada.

No, osim zbog bogate povijesti koja bi se mogla pratiti tisućljećima, Hallsttat je omiljen i zbog svoje geografske pozicije, divne arhitekture i obilja turističkih sadržajima zbog kojih ga se itekako isplati posjetiti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Dilyana&Hristo Travel Couple (@lazzytravels)

Dakle, za početak trebate znati da je Hallstatt udaljen od Salzburga oko sat vremena vožnje. Kada stignete na obale ovog jezera ugledat ćete divan alpski gradić s tradicionalnim austrijskim kućama s kosim krovovima. Šarene kuće s čijih se drvenih balkona mogu vidjeti goleme sige, suvenirnice u kojima se mogu nabaviti odlične zimske krznene kape i kuglice za bor, uske vijugave ulice, brod koji polako ulazi u staro drveno spremište, patke i labudovi koji uznemire odraz alpskih vrhova u jezeru… Hallstatt je divno mjesto za lutanje. Malene vijgugave ulice provest će vas kroz središte ovog gradića, a usput vam ponuditi i odličan izbor restorana i gostionica u kojima možete kušati tradicionalnu austrijsku hranu.

Dok šetate Hallstattom u jednom će vam trenu pogled pasti na visoki vodopad u daljini. Zove se Muhlbach, a možete ga gledati i iz lokala u kojem prodaju domaće rakije i likere. Postoji staza uz brdo kojom se možete približiti vodopadu, posebno ako se želiti maknuti iz gužve u samom centru.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Kseniya (@tufelka2107)

Posebno zanimljiva atrakcija, koja će pak zanimati sve one ovisne o Instagramu i društvenim mrežama, je i Hallstatt skywalk. Naime, iz samog centra Hallstatta, do vidikovca i rudnika soli na vrhu planine vozi uspinjača. U blizini gornjeg dijela uspinjače je restoran i popularni vidikovac Welterbeblick, s kojeg gledate Hallstatt, jezero i alpske vrhove iz ptičje perspektive. Tu su i okolne ledene špilje koje možete posjetiti, ali i opcija rentanja brodića kojim možete cijelo popodne ploviti jezerom i diviti se pogledu na gradić s vode.

U svakom slučaju, ovo je maleno, ali turistički jako popularno mjestašce odličan dokaz da Austrija posjetiteljima može ponuditi puno više od skijališta tijekom zime. Isplanirajte svoj jednodnevni ili dvodnevni izlet u Hallstatt i uživajte u pravoj romantičnoj zimskoj idili.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @nimo.explore

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli PHOTOGROUP EUROPE_ ?? (@europe_photogroup_)

PutovanjaMeđunarodna putovanjaZimska idila na romantičnom jezeru? Razmotrite posjet bajkovitom Hallstattu

Sasvim je normalno da kosa opada u proljeće, ali taj proces možete usporiti

Proljetno, odnosno sezonsko ispadanje kose zapravo je prirodan biološki fenomen. Ta fiziološka promjena naziva se “sezonski efluvij” i rezultira većim gubitkom kose kada je,...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram