Najavljeno promjenjivo vrijeme tjera nas da većinu dana planiramo provesti kod kuće, a imamo ideju i kako da si takve planove dodatno uljepšate – uz pečenje ultrakaloričnog, ali tako ukusnog banana breada. Comfort food obično vežemo uz tople juhice ili pak sočna pržena pileća krilca, no vjerujte nam i ovaj kolač spada u tu kategoriju. Jednostavan za napraviti, zamirisat će cijeli vaš dom, a svjež će ostati i do tjedan dana pa ćete ga svako malo moći grickati uz šalicu omiljenog toplog napitka. Kombinacija banane, kakaa, čokolade i maslaca od kikirikija u ovom izdanju doista osvaja okusne pupoljke, no nemojte nam samo vjerovati na riječ već se latite posla i pokušajte ovaj banana bread napraviti sami!
Čokoladni banana bread s kikiriki maslacem
Sastojci:
- 3 zrele banane
- 300 g brašna od pira
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli
- malo cimeta
- 2 jaja
- 80 g tamne čokolade
- 100 g smeđeg šećera
- 2 žlice kakaa
- 100 g kikiriki maslaca
- 60 g ulja
- 100 g jogurta
Postupak pripreme:
- Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Kalup za kuglof ili kruh premažite maslacem i pobrašnite.
- Banane zdrobite u pire. Čokoladu rastopite na pari i u nju umiješajte kakao prah. U jednoj posudi pomiješajte suhe sastojke.
- Miksajte jaja, dodajte bananu, jogurt i ulje. Spojite sa suhim sastojcima. Smjesu podijelite na dva dijela, u jedan dio umiješajte kikiriki maslac, a u drugi čokoladu.
- U kalup naizmjenično stavljajte žlicu svake smjese da dobijete crno-bijeli izgled tijesta kolača. Pecite 50 minuta.
- Po želji prelijte čokoladnim ganachem i ukrasite prženim kikirikijem nasjeckanim na komadiće. Također, prije samog pečenja na vrh kolača možete staviri razrezane polovice banane za dekoraciju koja će uz to kolaču dati i dodatan okusni kick. Još jedna opcija je sve dodatno preliti glatkim kikiriki maslacem.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.