Cvjetovi magnolije iznimno su romantični, no znate li da ih se može i jesti? Evo kako ih pripremiti

Magnolija je cvijet bezvremenske ljepote, očaravajućeg mirisa i duboke simbolike, a odlična je vijest da ju ne morate gledati samo u vrtovima već je možete poslužiti i na svom tanjuru!

Vjeruje se da je magnolija prvi zemaljski cvijet. S obzirom na to da je riječ o prapovijesnoj biljci koja na našoj planeti cvjeta već više od 95 milijuna godina, u ta pradavna vremena, prije no što su Zemljom zujale pčele, ovu ljepoticu oprašivali su opnokrilci, kukci puno grublji od pčelica, zbog čega su i latice magnolije presvučene voskom i tako zaštićene. Privlačio ih je opojni miris ovog cvijeta.

Danas se vosak magnolije koristi u proizvodnji šampona za kosu i preparata za kožu. Biljka je jestiva i ljekovita pa se diljem svijeta koristi u te svrhe. Postoji preko 200 različitih vrsta magnolija, a potječu iz Azije i Sjeverne Amerike. Magnolije su grmolike biljke koje mogu narasti u drvo visine oko pet metara. Imaju kožnate, prekrasne listove i goleme cvjetove (koji svojom veličinom i oblikom zaista izgledaju prapovijesno). Cvjetovi dolaze u različitim bojama – od bijele i žute do ružičaste i ljubičaste.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Charline (@charlinebtl)

Kako je ovih dana Instagram prepun prekrasnih fotografija rascvjetanih magnolija, a i Zagreb je trenutno ukrašen njihovim raskošnim cvijećem, odlučili smo se približiti vam neke korisne informacije o ovoj divnoj biljci, kao i predstaviti vam recept za jestive magnolijine listove!

Za početak je tako bitno reći da je u Lijepoj Našoj najrasprostranjenija vrsta magnolije Soulangeova magnolija, upravo ona koja cvjeta na zagrebačkom Tomislavcu. Dobra je vijest da je magnolija laka za uzgoj i otporna na hladnoću pa je nije teško uzgojiti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Renate de Hair (@renatedehair)

Magnlija je šumska vrsta i najbolje joj odgovara blago kiselo tlo. Kada sadite magnoliju, vodite računa o tome da oko nje ostavite dosta prostora kako bi se mogla razviti u bogatu krošnju. Sadite je početkom proljeća, u travnju, no imajte na umu da je riječ o drvetu koje sporo raste i da će trebati strpljenja dok ne ugledate njezine prve cvjetove.

Što se simbolike ovog cvijeta tiče, u Kini magnolije simboliziraju vjernost i snagu, a prema feng shuiju stablo magnolija u dvorištu znači mir i blagostanje za ukućane. Postoji i vjerovanje koje kaže da ukoliko magnolija prerano procvjeta, njezin vlasnik je zbog nečega jako nestrpljiv ili nervozan. Također, magnoliju navodno poklanjaju muškarci koji nemaju ozbiljne namjere i nevjerni su, ali žele zavesti ženu. Zanimljiva značenja, zar ne?

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Karen Busby (@buzzbee66)

No još zanimljivije u vezi magnolija je i to da se latice tog cvijeta mogu jesti i sirove i obrađene, a mi vam u nastavku donosimo recept za jednu takvu cvjetnu poslasticu.

Recept za jestive cvjetove magnolije

Kao što smo već rekli, listovi magnolije sigurni su za konzumaciju te mogu biti odličan i ukusan dodatak jelu ili koktelu. Može ih se jesti na salatu ili sirove, a jedan od najpopularnijih načina za njihovu pripremu je i kiseljenje! Tako magnolije dobivaju blagu đumbirastu notu te se sjajno slažu sa sushijem ili pak s voćnim salatama.

Sastojci:

  • 100 grama magnolijih latica
  • 150 ml octa
  • 50 grama šećera
  • 1 žlica soli

Postupak pripreme:

Isperite latice cvijeća te ih sve lijepo poslažite u jednu čistu staklenku. Na blagoj vatri zagrijte ocat, šećer i sol dok se sve ne pomiješa i ne dobijete vruću smjesu glatke teksture. Prelijte latice magnolije s tekućinom od octa i zatvorite staklenku. Nekoliko dana ostavite latice da stoje u frižideru i nakon toga ih poslužite. Za dodatna objašnjenja, pogledajte video u nastavku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Rada | sustainable living🌿 (@ecowithrada)

GastroMale tajneCvjetovi magnolije iznimno su romantični, no znate li da ih se može...

Facebook

99,687FanovaLajkaj