Jednostavno neodoljiva: Proljetna torta od bazge i limuna

Esencija proljetnih okusa na tanjuru.

Svibanj je uvod u ljetne mjesece. Dani su osjetno topliji i duži, priroda je u punom cvatu, a mirisom šuma i livada širi se miris bazge, omiljenog nam proljetnog cvijeta. Bazga je popularna kao narodni lijek, koristi se za čajeve, deserte i izradu slatkih sirupa, a s obzirom da je krasi divan, nježan slatki okus koji osvježava nije nikakvo čudo da je svoj put pronašla i do deserata.

Bazga i sok od bazge tako se već dugo koriste u izradi sočnih biskvita, a najpopularnije kombinacije okusa su one s limunom i vanilijom. Ovi gastro spojevi jednostavno oduševljavaju, a koliko su popularni dokazuje i činjenica da su princ Harry i Meghan Markle na svom vjenčanju prije četiri godine također imali svadbenu tortu od limuna i bazge. Danas vam donosimo jedan sličan recept, kako biste i vi uživali u ovoj senzaciji među kolačima.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Honey Bees Cakes (@honeybeescakesruislip)

Torta od bazge i limuna

Sastojci:

  • ulje za podmazivanje kalupa
  • 6 srednjih jaja
  • 100 grama čvrstog jogurta
  • 0,5 dl mlijeka
  • 450 grama omekšalog maslaca
  • 450 grama sitno mljevenog šećera, po mogućnosti nerafiniranog
  • 450 grama brašna
  • prašak za pecivo
  • fino ribana korica jednog limuna i njegov sok
  • 3 jušne žlice sirupa od bazge

Za nadjev i preljev:

  • 250 grama omekšalog maslaca
  • 300 grama punomasnog kremastog sira
  • 700 grama sitno mljevenog šećera ili šećera u prahu
  • fino ribana korica jednog limuna
  • jestivo cvijeće za dekoraciju

Postupak pripreme:

  • Zagrijte pećnicu na 160 °C. Premažite tri kalupa za torte promjera 20 cm uljem ili maslacem. U zdjeli pjenjačom izmiješajte jaja, jogurt i mlijeko. U velikoj zdjeli mikserom izradite maslac i šećer. Kada smjesa bude pjenasta i rahla, dodajte brašno, prašak za pecivo, tekući dio koji ste prethodno izradili i koricu od limuna. Miješajte dok smjesa ne postane glatka. Podijelite na tri dijela u tri kalupa i pecite oko 40 minuta.
  • Pomiješajte limunov sok sa sirupom od bazge. Kada su kore pečene, izbušite ih čačkalicom pa ih lagano žlicom natopite smjesom limuna i sirupa od bazge. Neka se ohlade u kalupima.
  • Za nadjev izradite mikserom maslac, sve dok ne bude gladak. Dodajte polovicu šećera u prahu i špatulom sjednite u glatku smjesu, a potom ju doradite mikserom. Dodajte ostatak šećera, kremasti sir i limunovu koricu, ponovno izmješajte špatulom i doradite mikserom do glatke mase.
  • Ova smjesa će vam biti i nadjev i glazura pa pazite da je bogato rasporedite između kora, ali i da vam ostane dovoljno za oblaganje same torte. Jednostavno slažite redom biskvit pa na njega kremu i zatim ponovite. Glazura ne mora biti savršeno glatka i neravnine su dopuštene. Pustite da se vaša torta od bazge i limuna ohladi pa je ukrasite sa svježim jestivim cvijećem poput maćuhica ili ljubičica.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Csombók Nikolett (@csombok_nikolett)

GastroReceptiJednostavno neodoljiva: Proljetna torta od bazge i limuna

Preslatki kratkonogi psići korgiji dobili su svoj kafić u Barceloni!

Barcelona je mnogima najdraži španjolski grad – odiše mediteranskom chill vibrom, ima kilometarske plaže, jednu od najzanimljivijih arhitektura svijeta te zaista sjajnu gastronomsku ponudu....

Raskošna hortenzija od sada i na vašem balkonu: Evo kako je uzgojiti u tegli

Hortenzije, bilo da su ljubičaste, plave ili ružičaste, zadivljujuće su. Ova raskošna biljka bujnih grmova inače je tradicionalni stanovnik mnogih vrtova, no tko kaže...

HELLO! Hrvatska obilježio prvi rođendan elegantnom proslavom u Laubi

Nakon prošlogodišnjeg tuluma, o čijoj izvedbi, atmosferi i dojmovima se pričalo još danima, HELLO! Magazin ponovno je održao proslavu za pamćenje i to povodom svog prvog...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram