Kako njegovati kožu u ljetnim danima i kako je učinkovito zaštititi od sunca?

Kako zaštititi problematičnu kožu u toploj sezoni, koja je razlika između mineralnih i kemijskih krema za sunčanje, jesu li kreme za sunčanje dovoljne kada je u pitanju hidratacija kože...?

Bilo da ljeto provodite na kontinentu ili na obali, ono što obilježava svaku ljetnu sezonu je obilje sunčanih dana. Dok uživamo upijajući sunčeve zrake u šetnji gradom, ispijajući kave s dragim ljudima, ležeći na plaži, osvježavajući se u moru… ono na što nikako ne smijemo zaboraviti je stalna i kvalitetna zaštita od sunca. Iako se na prvu čini izuzetno jednostavno – krema sa zaštitnim faktorom i spremni smo, zapravo treba obratiti pažnju na cijeli niz faktora kako bi ta njega prvenstveno bila učinkovita i kako bi zaista bili zaštićeni. Zato smo se za vrijedne savjete obratili Kristini Ukalović, voditeljici Poliklinike Bagatin, Reviderm specijalistici i edukatorici koja je jedna od najboljih stručnjakinja u području kozmetologije na našem području.

Kako njegovati i zaštititi problematičnu kožu u toploj sezoni?

Osobe s problematičnom kožom u ovo vrijeme godine imaju zaista velike izazove. Naime, bez obzira o kojoj se vrsti problematike radi: akne, rosaceea, neuro senzibilna koža, seborhoe sicca ili oleosa  vrlo su reaktivne kože te je reakciju često teško držati pod kontrolom. Takve kože i u ljetnom periodu moraju ostati na specifičnim proizvodima, ali u svakodnevnu jutarnju njegu potrebno je nadodati završni proizvod s SPF faktorom.

Ako se radi o kožama koje su suhe tada proizvodi za sunce mogu imati i više lipida te predlažem iz naše ponude REVIDERM proizvoda solar skin shield SPF 30, a za masniju kožu sklonu izbijanjima daily sun screen SPF 20.

Koja je razlika između mineralnih i kemijskih krema za sunčanje i koja je prikladnija za osjetljivu kožu lica?

Na tržištu postoje mineralni i kemijski faktori u proizvodima za sunčanje. Filteri apsorbiraju sunčevu svjetlost ovisno o filterima koje sadrži proizvod te o tome ovisi i sama zaštitita. Kemijski filteri su dosta jaki za kožu, naročito osjetljivu ili problematičnu te mogu izazvati alergijske reakcije stoga je preporuka korištenja proizvoda na bazi minerala.

Minerali ustvari osiguravaju fizičku zaštitu jer reflektiraju sunčevu svjetlost i stvaraju barijeru na površini kože koju UV zrake ne mogu samo tako proći. Mineralni proizvodi isto tako duže štite i imaju trenutno djelovanje tako da čim se nanesu rade svoju zadaću.

Postoji i nekoliko slabijih strana, teže se razmazuju, mora ih se dosta nanijeti i lako se kidaju znojenjem pa ih je potrebno dodatno nanositi.

U zadnje vrijeme dosta se priča o sastojcima u kozmetičkoj industriji i ponekad je teško pohvatati sve savjete i upozorenja. Postoji li neki sastojak ili sastojci koje bismo općenito trebali izbjegavati u kremama za sunčanje bez obzira na tip kože. 

Svakako prilikom odabira proizvoda za sunce treba pratiti da u proizvodima nema: nano čestica, parafina, parabena i sintetskih mirisa.

Kako možemo prepoznati da krema za sunčanje ne odgovara našem licu?

Ako krema koju smo kupili ne sjeda dobro na kožu, izaziva iritaciju i crvenilo, te ako pecka ili koža dobiva sitne prištiće sigurno je da nije najbolji odabir za našu kožu.

Ako je krema za sunčanje namijenjena za lice, znači li to da je prikladna za zaštiti područje oko očiju? Koja je najbolja metoda zaštite tog osjetljivog područja?

Kada u svojoj njezi koristimo dermokozmetiku tada proizvod koji je namijenjen licu možemo nježno i pažljivo kako ne bi ušao u oči nanijeti i na područje podočnjaka, ta koža će isto osjetiti vitalnost i vlažnost te će se regenerirati. Dobro je koristiti i korektore tj. concealere sa zaštitnim faktorom pa ujedno skrivamo podočnjake, sitne bore i štitimo taj delikatni dio lica, ali zasigurno na njega ne smijemo zaboraviti jer prve znakove starenje i dehidracije kože vidjet ćemo upravo na zoni oko očiju.

Koje su najčešće greške koje radimo vezano za proizvode za sunčanje, a da možda nismo ni svjesni da ih radimo?

Najčešće smo u zabludi da moramo imati faktor 50 ili najveći koji postoji jer ne razumijemo kako se računa djelovanje faktora. Broj na proizvodu nam pokazuje koliko refleksije sunčevih zraka krema može odbiti, proizvodi koji spadaju u dermokozmetiku imaju jaču koncentraciju aktivnih sastojaka, uglavnom mineralne filtere te je i 20 ili 30 zaštitni faktor sasvim dovoljan.

20 zaštitni faktor u dermokozmetici osigurava 95% zaštite, a faktor 30, 97%  dok faktor 50  ima 98% zaštitu.

Još jedna velika zabluda je kada koristimo proizvode s oznakom vodootporno, zaboravljamo da nas ona štiti i ne skida se u vodi, ali ako izađemo iz vode i obrišemo se ručnikom, faktor je potrebno ponovno nanijeti.

Koliko je puta potrebno reaplicirati zaštitu od sunca da bi imala puni učinak?

Potrebno ju je staviti ujutro kao dnevni proizvod, ako se jače znojimo potrebno ju je nakon nekog vremena ponovno nanijeti, isto tako ako izađemo nakon kupanja i obrišemo se ručnikom. Uglavnom svakih sat vremena bi bilo idealno ako smo na moru, a kada smo u gradu tada nije toliko potrebno.

Trebaju li osobe s prirodno tamnijom bojom kože koristiti manji SPF od onih svijetle puti?

Budući da koža kod takvih osoba ima veće samozaštitno vrijeme njima je dovoljan manji faktor, 8, 10 ili 20 SPF.

Jesu li kreme za sunčanje dovoljne kada je u pitanju hidratacija kože ili je nakon sunčanja potrebno uvrstiti proizvode koji će koži vratiti vlagu?

Kože sa SPF nas štite i čuvaju nas od djelovanja sunčevih zraka te štite od mogućih oštećenja, ali hidratacijski dio bi se trebao dodavati, u obliku seruma prije krema za sunčanje ili u obliku nježnih proizvoda nakon sunčanja koji se nanose navečer kako bi obnovili kožu, npr. after solar repair, jedan od Revidermovih top proizvoda nakon sunčanja.

BeautySavjetiKako njegovati kožu u ljetnim danima i kako je učinkovito zaštititi od...

Keramičarska radionica kojom pomažemo napuštenim psima? Odmah se prijavljujemo!

Poznati zagrebački keramičarski studio Morra ovog mjeseca organizira jako poseban događaj, odnosno kreativnu radionicu keramike u suradnji s Udrugom Dog&Go, s ciljem skupljanja novca...

Domenica otkrila svoju Prvu ljubav!

Domenica, mlada glazbenica s otoka Korčule, izazvala je veliko zanimanje svojom novom pjesmom ”Prva ljubav, prva bol”. Ovaj ljetni hit predstavlja Domenicu u potpuno...

Neuspjeh je normalan dio biznisa i života, osvijestim ga, prožvačem i s više mudrosti nastavim dalje

Odlasci na terene, traženje dobrih lokacija i nekretnina, razgovori i savjetovanje klijenata, prodaja… Svakodnevna je to dinamika Martine Naletilić, suvlasnice agencije za prodaju nekretnina...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram