Kako prepoznati opasan madež i što ako posumnjaš da je neki madež problematičan?

Madeži nas čine posebnima i često su onaj znak po kojem nas ljudi pamte.

No, svi već znamo da s madežima uvijek trebamo biti oprezni te da moramo paziti na moguće promjene na njima. Ovo ćemo najbolje učiniti tako da obavimo redovni godišnji pregled madeža. Uz to, preporučuje se madeže kontrolirati i samopregledom pred ogledalom svaka dva ili tri mjeseca.

Što je to točno samopregled madeža i kako ga napraviti? Ovo je mnogima nepoznanica, pa smo savjete potražili kod doktora dermatologa Janea Basarovskog, vlasnika poliklinike Derma Studio. On se krije iza Instagram profila @moj.dermatolog te na njemu educira javnost o važnim, ponekad i tabu temama, vezanima uz zdravlje kože.

Kako izgleda samopregled madeža

„Samopregled madeža koji nekoliko puta godišnje radimo sami pred ogledalom zvuči zastrašujuće, ali jednom kada krenemo u proces vrlo brzo upoznat ćemo madeže na našoj koži. Znat ćemo im boju, oblik, veličinu. Dapače, možemo ih i fotografirati te spremiti do idućeg samopregleda. Poanta je da upamtimo karakteristike madeža kako bismo ih mogli pratiti. Postoji ABCDE metoda pomoću koje pratimo promjene na madežima.“ – objašnjava doktor.

Kakva je to ABCDE metoda? Ona se sastoji od nekoliko smjernica koje pratimo, a koje mogu ukazivati na opasan madež – melanom.

  • A (asymmetrical) označava asimetriju, što je česta karakteristika melanoma.
  • B (border) su rubovi koji su kod melanoma nepravilni i nejasni.
  • C (colour) je promjena boje, odnosno prelazak u crvenu, plavu ili bijelu.
  • D (diameter) je promjer madeža, a svaki koji je veći od pet milimetara treba pažljivo pratiti.
  • E (evolving) označava promjene u veličini, odnosno rast madeža.

Opasan madež – kako ga prepoznati

„Naravno, ako uočimo da neki madež svrbi, pecka, zateže – sve su to stvari koje ne smijemo ignorirati jer upućuju na opasan madež. Posebnom pažnjom samopregled trebaju redovno i pažljivo vršiti osobe koje imaju svijetlu put, osobe koje su se jako puno izlagale snažnom UV zračenju (sunčanje, solarij), oni koji imaju jako puno madeža te osobe koje su imale slučajeve melanoma u obitelji.“ – kaže doktor.

Dakako, za svaku je uočenu promjenu potrebno dogovoriti pregled madeža i posjetiti doktora kako bi otklonio sumnje ili pravovremeno reagirao. Kada je riječ o razvoju bolesti poput melanoma, svaki trenutak je od presudne važnosti.

„Izrazito bitno je, u slučaju melanoma, njegovo pravovremeno otkrivanje. To svodi rizik od daljnjeg razvoja raka kože na minimum. Svijest o važnosti pregleda i samopregleda madeža potrebno je podići jer je uistinu riječ o koraku koji ne traje dugo, a spašava živote.“ – ističe doktor Basarovski.

BeautySavjetiKako prepoznati opasan madež i što ako posumnjaš da je neki madež...

Prvi gutljaj, prvi poljubac: Želimo ove slatke šalice koje se ljube

Daleko je iza nas dan ljubavi i zaljubljenih, naravno Valentinovo, ali budući da vjerujemo da na znakove pažnje uvijek treba misliti, pronašli smo jedan...

Ultimativna fitness motivacija za sve koji nemaju vremena vježbati!

Svi koji smo ikada pokušali ciljano oblikovati trbuh, znamo da izolacijske vježbe poput trbušnjaka imaju poprilično malo efekta. Baš zbog toga mnogi fitness entuzijasti...

Facebook

97,224FanovaLajkaj

instagram