• Jolie
  • Celebuzz

Matija Cvek: “Inspiraciju treba isprovocirati”

Upoznali smo ga kao pjevača, a u ovom intervjuu nam otkriva kako piše svoje pjesme.

Ime zagrebačkog pjevača Matije Cveka jedno je od onih koja se redovito spominju kada se priča o kvalitetim novim nadama naše glazbene scene, a tome zasigurno doprinosi činjenica da je autor svoje glazbe i tekstova. Ovaj 25-godišnjak zanimanje javnosti izazvao je svojim prvim singlom Visine koji se približio milijun pregleda na You Tubeu, pjesmom “Praviš me ludim” osvojio je radijske etere, a nedavno je predstavio svoj prvi duet u karijeri “Probudi se” i to ni manje ni više nego s TBF-ovcima Sašom Antićem i Mladenom Badovincem. Matiju smo priveli na kratak razgovor u kojem nam je otkrio kako izgleda proces pisanja pjesama, kako je došlo do suradnje sa splitskim reperima, a na kraju vas čeka i You Tube playlista s Matijinim izborom najljepših ljubavnih pjesama – prigodno za Valentinovo!

 

Foto: Niko Goga

 

Ovaj tjedan svjetlo dana ugledala je premijera pjesme „Probudi se“, ujedno i tvoj prvi duet. Kako je uopće došlo do suradnje s TBF-om?

Suradnja s TBF-om definitvno je jedna od najsvijetlijih točaka moje dosadašnje karijere, za koju je najviše zaslužan moj prijatelj i menadžer Antonio Franić. On je pjesmu koja je u mojoj ladici stajala gotovo četiri godine, čekajući svoj pravi trenutak, poslao kao demo verziju dečkima iz TBF-a, koji su se na moju sreću oduševili. Ostalo je povijest.

 

Foto: Niko Goga

 

Koju poruku nosi ova pjesma? Što bi volio da ljudi izvuku iz nje?

Pjesma je nastala kao ‘budilica’ samome sebi u nekim težim životnim trenutcima, kad sve može izgledati beznadno, monotono i jednolično. Kako je na mene, tako se nadam da će i na ljude utjecati motivacijski, buditi neki optimizam i želju za pokretom, kako fizičkim tako i psihičkim.

Kako izgleda tvoj proces pisanja pjesama i kako biraš pjesme koje ćeš snimiti?

Vjerujem da su najljepše i najuspješnije pjesme, upravo one koje nastaju organski, iskreno, bez puno filozofije, a opet dovoljno mistične da slušatelj ipak mora razmisliti o njihovom dubljem značenju.   O pjesmama, glazbi i tekstovima razmišljam svakodnevno, gotovo svakog trenutka, a onda iz tog razmišljanja proizađu dva dobra stiha i par dobrih melodija koje prenesem u nešto konkretno i nadam se da će iz toga nastati stvar.

Ključna je i inspiracija, koja nažalost ne dođe uvijek sama od sebe, nekad ju treba dobro isprovocirati 🙂

Na primjer, singl “Visine” su posljedica velikog naleta inspiracije koji se ponajprije odrazio na tekstualni razvoj pjesme, dok je “Praviš me ludim” pjesma temeljena na grooveu i pomno osmišljenim melodijskim linijama.

U svemu što radim, uvijek se trudim zadržati autentičnost i originalnost.

 

Foto: Niko Goga

 

Postoji li osoba kojoj prvoj pokažeš tj. pustiš svoju stvar ili u tom slučaju u potpunosti vjeruješ sebi i svom osjećaju?

Melodije i tekstove predstavim suradnicima, mom glazbenom producentu Alanu Doviću i mojim najbližima te po njihovim reakcijama dobijem ‘input’ ima li pjesma ono nešto. Na kraju je ipak moj osjećaj taj koji prevagne bi li pjesma trebala biti snimljena ili ne.

Može li se reći da si na početku karijere, imaš li neki zacrtani cilj kako bi tvoja zvjezdana putanja trebala izgledati?

Mislim da karijerni cilj i formalni uspjeh koje nam društvo predstavlja kao takav, nije nužno dobar za mlade ljude jer stvara pritisak i negativno može utjecati na prirodan tijek razvoja stvari.

Svakodnevno se trudim ostvariti svoje mikro ciljeve koji se kasnije skupljaju u konkretnu cjelinu. Cjelina koju trenutno postavljam kao glavni cilj je album, kojeg priželjkujem i na kojem aktivno radim.

 

Foto: Niko Goga

 

Kada možemo očekivati prvi album?

Kako stvari stoje, krajem ove godine ili početkom sljedeće 🙂

 

Poslušajte Matijinu listu najboljih ljubavnih pjesama i neka vam budu soundtrack za današnji dan:

Celebuzz Intervju Matija Cvek: "Inspiraciju treba isprovocirati"

povezano

Trending

Život na ulicama Kolkate iscrpi i one psihički...

U Kolkatu, glavni grad Zapadnog Bengala, države na istoku Indije sletjeli smo u petak poslijepodne iz Delhija. Nadajući se kako ćemo upravo u Kolkati...

L’Erbolario ima prekrasne mirisne poklon setove!

U vrijeme blagdana sve nas muči ista misao – što kupiti najdražima za Božić? Priroda daruje, a L'Erbolario stvara beskompromisne proizvode za uljepšavanje i...

Mango ima čizme koje vam trebaju ovog prosinca

Klasične, čizme s visokom potpeticom uvijek je dobro imati u garderobi. Odlično idu uz mini suknje, haljine, traperice i možete ih lako kombinirati uz...

Otvoren Franko’s Street koji će oduševiti sve ljubitelje...

Kada je Frankos pizza & bar početkom godine otvorio svoja vrata zavladala je opća znatiželja za ovim, na prvu neobičnim i dosad neviđenim spojem...

Viška priča: Zagrijte se najboljim izborom rakija u...

Uz mirise viške pogače spravljene po starom viškom receptu, ribljeg ražnjića od orade, ukusnih i slasnih kroštula, koje Višani zovu hroštula te odličnog vina...

Za figurice Orašara ne morate izdvojiti “malo bogatstvo”,...

Iako su figurice Orašara dio božićne tradicije već godinama, u posljednjih par sezona interes za tom figuricom sve više i više raste. Čak je...

Facebook

78,720ObožavateljiLajkaj

instagram

32,8k Sljedbenici
Slijedi

pročitajte

jolie preporuke