Upoznajte svestranu novinarku i urednicu Patriciu Novaković: ‘Televizija je moj najdraži medij’

Od života i rada u inozemstvu do posla na televiziji, Patricia je ambiciozna mlada žena koja se ne boji ostvariti svoje snove.

Patricia Novaković djevojka je koja osvaja na prvi pogled – ambiciozna, pametna i uspješna te ustrajna u svojim privatnim, ali i poslovnim ciljevima. Osim što je svestrana voditeljica i novinarka, život u inozemstvu odlučila je zamijeniti životom u Zagrebu, a za Jolie otkriva što ju je privuklo novinarstvu te kako joj je bilo živjeti i raditi u inozemstvu.

Kako si se počela baviti novinarstvom i što te privuklo televiziji?

Još od završetka srednje škole znala sam da se želim baviti novinarstvom i medijima, pa mogu reći da je moj izbor fakulteta bio prilično lagan i brz previše razmišljanja. Televizija je meni osobno najdraži medij jer se upravo kroz njega mogu najbolje izraziti.

Opiši čitateljicama svoj put od fakulteta do prvog posla?

Fakultet sam završila sada već davnih dana i moj put je bio strmovit. Iskustvo sam stekla van granica Lijepe naše i to u nekoliko zemalja, i sa sigurnošću sada mogu reći da je to bila najbolja odluka i da moram sve bih ponovila. Mentalitet Iraca i Engleza je nešto posebno, ta njihova opuštenost i lagani način života je svakako nešto što ne vidimo često na Balkanu, a upravo su to neke od stavki koje pokušavam primjenjivati u svakodnevnom životu i mogu reći da mi i pomažu.

Možeš li se zamisliti u nekom drugom poslu?

Trenutno ne. Ovo je posao kojeg volim i u kojem se vidim još dugi niz godina. Znam čuti komentare da kada ću imati vlastitu obitelj, promijenit će se i moja ljubav prema televiziji. Ali nekako sumnjam u to jer ono što me najviše veseli je ta raznolikost posla i želja za upoznavanjem novih ljudi.

Kako ti je bilo živjeti i raditi u inozemstvu?

Svaka zemlja je bila drugačija i svaki posao je sa sobom nosio svoje izazove. Ali sada nakon što je prošlo već neko vrijeme od mog povratka u Zagreb, definitivno mogu reći da je bilo zabavno ali izazovno. Često dobivam pitanja je li se isplatilo otići i steći iskustvo van RH i trebaju li i drugi ići. Teško mi je govoriti u tuđe ime, jer kao što sam rekla bilo je jako izazovno. Velike količine emocija upravljaju vama u tim trenutcima i nije za svakoga. Sretna sam i zadovoljna svakom godinom provedenom vani. Mislim da je to pripomoglo izgraditi me danas ovakvu kakva jesam, a upoznala sam i puno novih prijatelja iz cijeloga svijeta s kojima se čujem i dan danas.

Koje vještine je potrebno imati za biti uspješna TV voditeljica?

S obzirom na to da je ovo posao bez radnog vremena, svakako bih preporučila puno strpljenja i jako malo planiranja što se tiče privatne strane života. Većinom znamo kada krećemo s poslom ali ne znamo kada završavamo. Uvijek se nešto može produžiti, dodatno snimati, uzimati izjave, tako da one česte kave s frendicama padaju u vodu. A naravno tu je i svakodnevna briga oko fizičkog izgleda, kosa mora uvijek biti čista i isfenirana, make up postojan, treninzi se u mom slučaju ne smiju preskakati, pa čak niti na one dane kada je to zadnja stvar koja mi se taj dan da raditi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PN (@patricianovakovic)

Koje su razlike između života i rada u inozemstvu i u Hrvatskoj?

Razlike su velike. U Hrvatskoj smo navikli da svatko zna sve raditi, dok je vani ipak nešto drugačije, tu si zadužen samo za svoj posao i imaš ga vremena odrađivati kvalitetno i polagano. Balkanci ne znaju za riječ lagano i strpljivo, tempo je jako ubrzan i što možeš obaviti danas, ne ostavljaj za sutra. Ali nije ni to ponekad loše, sve je stvar navike. No, postoji jedna stvar koja mi jako fali, a to je smirenost i život bez stresa, jer upravo takve živote vode Irci i Englezi.

Osim profesionalnog bavljenja medijima i odnosima s javnošću, koji su ti hobiji te kako provodiš slobodno vrijeme?

Nemam baš puno vremena za hobije, jer sam većinom na poslu, a i kad nisam odrađujem ga od kuće. Ali ono vremena što ulovim, volim provesti sa psom koji je jako zaigran i traži puno pažnje,a naravno tu su i prijatelji i obitelj koje pokušavam ugurati u raspored barem jednom u dva tjedna. Za opuštanje koristim kombinaciju dobrog treninga i slikanja na platnu, a nedavno sam krenula i sa izradom svijeća. To su sve hobiji koji se mogu odrađivati u ponoć, jer je tada najmirnije. Dok grad spava, ja uživam.

Koga bi voljela intervjuirati, a nisi još imala prilike i zašto?

Ako je riječ o domaćoj sceni onda bi to bile Severina i Milanka Opačić, jer sam ih obje već nekoliko puta imala prilike sresti na terenima i slušati njihove odgovore, ali nažalost nisam ih još imala prilike ugostiti u jednoj od emisija. Obje se čine kao kvalitetne žene koje čvrsto stoje na zemlji. Naravno, svaka u svojoj grani posla. Iako se ovo čini kao neobičan izbor odnosno mix estrade i politike, to je upravo ono što ja i volim. Kombinacije zabave i ozbiljnosti. Iako sam sigurna da bi se i s Milankom dalo lijepo popričati o privatnom životu, ne samo o politici. A kada je riječ o nekome van RH, onda je to svakako od glumica Dakota Johnson, a voljela bih saznati detalje života Princa Harrya i naravno kraljice Elizabethe. Možemo se složiti da su jedno želje drugo mogućnosti, ali ako dobijem priliku intervjuirati Princa Harrya pitat ću i ono što sve zanima, koja li je tajna zdrave kose Megan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PN (@patricianovakovic)

Što bi poručila mladim djevojkama koje se žele okušati u novinarstvu i na televiziji u ulozi voditeljice i urednice?

Poručila bih im ono što uvijek govorim, strpljenje i predanost poslu. Ovo nije posao koji se radi od 9-17h, već više posao koji nikada ne staje. Ali tako je na svakoj televiziji i rijetko koja voditeljica se može pohvaliti burnim privatnim životom s viškom slobodnog vremena. No, to je doza odricanja na koju je svaka od nas bila spremna onoga dana kada je dobila priliku kročiti u ovakav svijet medija.

CelebuzzIntervjuUpoznajte svestranu novinarku i urednicu Patriciu Novaković: ‘Televizija je moj najdraži medij’

Prvi program prevencije rizičnog ponašanja u virtualnom okruženju u osnovnim školama

Hrvatski Telekom je u suradnji s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom (ERF) Sveučilišta u Zagrebu pokrenuo projekt „Alati za moderno doba“, prvi strukturirani i znanstveno utemeljeni program...

Predstavljen branding otoka Hvara

Turističke zajednice otoka Hvara predstavile su zajedničku brand strategiju, slogan, vizualni identitet i brand video. Riječ je o najopsežnijem brandingu jednog hrvatskog otoka, čiji...

Facebook

91,192FanovaLajkaj

instagram