Da nas pitate da nabrojimo sve božićne slastice koje volimo, popis bi bio podosta dug! I iako tradicionalni kolači s razlogom uvijek imaju mjesto na blagdanskom stolu, prosinac je idealno vrijeme za isprobavanje nekih novih recepata koji će možda postati dio vaše blagdanske rutine i kojima ćete se uvijek rado vraćati.
U potrazi za novim okusima za savjet smo upitali Zrinku Zekulić koja se krije iza food bloga Gladuša i koja nas već neko vrijeme oduševljava prefinim autorskim receptima. Na njenom kulinarskom online odredištu pronaći ćete cijeli niz slanih i slatkih jela koja odskaču od svakodnevnice zanimljivim sastojcima i zdravijim opcijama, a nemale su šanse da će vas inspirirati da se upustite u nove gastro avanture u svojoj kuhinji.
Kako napraviti sočan tart sa šumskim voćem i kokosom, bezglutenske božićne čajne kolačiće s kardamomom i čokoladom i čokoladnu tortu s kokosom po Gladušinom receptu? Saznajte u nastavku i pripremite se na pravu eksploziju okusa i mirisa!
Tart sa šumskim voćem i kokosom
Sastojci
Tart:
- 120g bijelog pirovog brašna
- 30g rogača
- 36g maslinovog ulja
- 35g vode
Voćna fila:
- 300g šumskog voća (može i zaleđeno)
- 100ml vode
- 60g javorovog sirupa
- Pola žličice agar agar-a
- Žličica arome vanilije (dr oetker)
Kokos fila:
- 250g kokosove kreme (mlijeka) iz konzerve; malo više od pola konzerve
- 20g tapioke (ili drugog škroba)
- Na vrh žličice agara (1g)
- 25g kokosovih mrvica
- 50g brezinog šećera
- Pola žličice arome vanilije (opcija)
Postupak
Zamijesite tijesto, omotajte ga plastičnom folijom i stavite u frižider da odmori, minimalno 30min.
Pripremite obje file i pustite da se ohlade.
Voćna fila:
Stavite zaleđeno šumsko voće, javorov sirup i vodu u lonac i kuhajte dok se sve voće ne raspadne, a voda gotovo skroz ne ishlapi. Potom dodajte agar i miješajte na laganijoj vatri 3-4 minute.
Kokos fila:
Pomiješajte sve sastojke u loncu i miješajte na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Pokrijte lonac kako ne bi nastala kora i pustite da se hladi.
Tijesto razvaljajte, a kalup od 20cm premažite kokosovim uljem. Neka vas ne brine što će tijesto pucati; spajajte ga ako treba u dijelovima samo pazite da svi dijelovi budu spojeni. Prije stavljanja u pećnicu, vilicom izbodite dno tijesta. Pecite 20 min na 160 stupnjeva, s uključenom ventilacijom.
Pustite da se tijesto ohladi prije stavljanja krema. Prvo izlijte kremu od šumskog voća, pa nakon nje i kokosovu.
Stavite u frižider da se sve skupa stisne i uživajte u ovom ukusnom tartu!
Bezglutenski božićni čajni kolačići s kardamomom i čokoladom
Sastojci:
- 50g bademovog brašna (ili samljevenih badema)
- 150g heljdinog brašna
- 80g kokosovog šećera
- 1 žlica tapioke
- 50 g kokosovog ulja
- 1 jaje
- ½ žličice praška za pečenje
- 1 žličica cimeta
- ½ žličice samljevenog zelenog kardamoma
- ½ žličice klinčića (oko 2 klinčića)
- ½ žličice đumbira u prahu
- prstohvat soli
- 50g čokoladnih kapljica od tamne čokolade (kupljeno u Interšparu)
Postupak:
Bademe usitnite, ako nemate gotovo brašno, s kardamomom i kličićima u blenderu/sjeckalici, pa dodajte ostale začine, heljdino brašno i prašak za pečenje. Jaja izmiksajte sa šećerom da budu pjenasta.
U suhu smjesu ulijte otopljeno i ohlađeno kokosovo ulje, zatim polagano umiješajte jaja sa šećerom te dodajte čokoladne kapljice. Spojite sve u kompaktu smjesu i stavite u frižider na 30 min. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva (s ventilacijom).
Smjesu podijelite na 4 dijela i svaki zarolajte u malu kobasicu. Nasjeckajte na manje keksiće, poslažite po papiru za pečenje i lagano pritisnite dlanom da se spljošte. Pecite ih 8-10min, dok ne vidite da su se blago zarumenili. Ostavite ih da se ohlade.
Čokoladna torta s kokosom
Podloga:
- 200 g bezglutenskih keksa
- 50 g kokosovog ulja
- 1 jaje
Krema:
- 500 ml kokosovog mlijeka u limenci
- 200 ml vode
- 100 g javorovog sirupa
- 1 žličica agar agara
- 30 g kakao praha
- 125 g 70%-tne čokolade
- 1 žličica ruma
- 1 žličica cimeta
- 50 g ribanog kokosa
Postupak:
Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva (uz ventilaciju). U blenderu smrvite kekse, otopite kokosovo ulje i dodajte ga smrvljenim keksima. Jaje smiksajte i dodajte u smjesu s keksima. Izmješajte sve i stavite u kalup te prstima utisnite u podlogu. Pecite u pećnici 10 min dok se ne posuši. Izvadite i ostavite da se skroz ohladi prije nego stavite kremu.
Tamnu čokoladu otopite na pari. Zagrijte kokosovo mlijeko i vodu, dodajte javorov sirup i kad zakuha, dodajte agar pa smanjite vatru. Kuhajte uz miješanje 7-8 min. Podijelite u dva dijela, te u prvi dio stavite otopljenu čokoladu, kakao prah koji ste prethodno razmutili s malo vode kako ne bi nastale grudice, 1 žličicu ruma, 1 žličicu cimeta. Taj dio ulijte u kalup (promjer 20cm) na bazu.
U drugi dio umiješajte ribani kokos i izlijevajte polako u sredinu tamne kreme. Još uvijek će sve biti u tekućem stanju, no neka vas to ne zabrine. Nastojte odmah smjestiti kalup gdje vam je najzgodnije da se hladi sat vremena, a da ga ne morate premiještati. Kada ste bijelu kremu ulili u sredinu tamne, uzmite tanki štapić i “iscrtajte” broj 8 nekoliko puta, kako bi na površini nastali razni uzorci. Ostavite kolač da se hladi otprilike 1h prije nego ga (oprezno) prebacite u frižider da se stisne preko noći.