Avokado je “it” namirnica već godinama, a nakon što je preplavio Instagram u varijacijama s tostevima, smoothijima i raznim umacima, ljubitelji zdrave hrane počeli su ga koristiti i u receptima za kolače. Zdrave, niskokalorične slastice još su jedan veliki trend u svijetu kulinarstva, a recepata za veganske torte sve je više i više.
Ovog puta vam donosimo ideju za pripremu slasne, a zdrave torte od čokolade i avokada koja će zadovoljiti i najveće sladokusce, a pogodna je čak i za dijabetičare. Priprema je jednostavna i brza, a rezultat oduševljava okusom.
Sastojci:
- 2 veća ili 3 srednja avokada
- 100 grama badema (alternativa orasi, lješnjaci / ili kombinacija)
- 2 jušne žlice kokos maslaca
- prstohvat soli
- 4 jušne žlice eritrita (alternativa stevia; xylitol; ili – 8 datulja (hurmi) očišćenih od koštica i samljevenih u glatku smjesu)
- 6 jušne žlice nezaslađenog kakaa u prahu
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 200 ml kokos mlijeka
Postupak pripreme:
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i pripremite kalup za torte. Ovaj recept je za kalup promjera 16 centimetara, dakle manji kalup. Premažite ga maslacem od kokosa te posebnu pažnju obratite na stijenke kalupa. Zatim bademe sameljite u multipraktiku zajedno s ostatkom maslaca od kokosa, 3 jušne žlice zaslađivača po želji i prstohvatom soli. Sve prebacite u kalup te ravnomjerno utisnite rukama. Podlogu pecite 10-ak minuta dok lagano ne porumeni. Izvadite iz pećnice te ostavite da se ohladi. Za to vrijeme očistite avokado, prebacite ga u multipraktik te mu dodajte 3 jušne žlice zaslađivača po želji, nezaslađeni kakao, kokosovo mlijeko i 1 čajnu žličicu ekstrakta vanilije. Sve skupa izblendajte u gustu jednoličnu smjesu, prebacite u kalup i ostavite u hladnjaku da se hladi minimalno 3 sata. Prije serviranja tortu ukrasite po želji sjeckanom čokoladom, pistacijama ili voćem.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.