Kao veliki ljubitelji kruha u vječitoj smo potrazi za njegovim zdravijim i nutritivno bogatijim inačicama. Ako odlučimo zamijeniti kupovni bijeli kruh iz pekare, koji doslovno nema nikakav udio vitamina i minerala potrebnih za pravilno funkcioniranje našeg organizma, zdravijom, proteinima nabijenom varijantom možemo si dopustiti češće uživanje u ovoj omiljenoj namirnici.
Mnogi nutritivni sastojci mogu poslužiti kao zamjena za brašno, od zobenih pahuljica i ostalih zdravih žitarica do orašastih plodova, kokosovog brašna i drugih ukusnih i zdravih sastojaka. Tako jedan običan kruh može dobiti tisuću lica. Danas vam predstavljamo proteinski kruh koji ne sadrži brašno ni prašak za pecivo, toliko je bogat da može sam poslužiti kao međuobrok, a oduševit će vas svojim punim okusom.
Uđite u ovaj tjedan oboružani ovim kruhom za čiju vam je pripremu potrebno samo 45 minuta, a koji će osigurati da imate dovoljno vlakana, proteina i ostalih minerala za sve vaše aktivnosti. Zdravo ne mora biti i bezukusno, a ovaj recept to savršeno dokazuje.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Proteinski kruh
Sastojci:
- 500 g svježeg sira
- 250 g zobenih pahuljica
- 3 cijela jaja
- 1 žličica soli
- 1 žličica sode bikarbone
- 2 žlice maslinovog ulja
- žlica lanenih sjemenki
Postupak pripreme:
U posudu stavite svježi sir, jaja, sol i sodu bikarbonu te dobro izmiješajte. Zatim dodajte maslinovo ulje, lanene sjemenke i na kraju zobene pahuljice. Smjesu dobro izmiješajte kuhačom dok ne postane homogena i glatka. Duguljasti kalup za pečenje obložite papirom za pečenje ili namastite željenom masnoćom. Smjesu ulijte u kalup i pecite oko 45 minuta na 170 stupnjeva dok ne dobije zlatnu boju.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.